CDA

Haverkamp: maatwerk voor kwetsbare schepen in de wateren voor de kust van Somalië

De Tweede Kamer vergaderde deze week over de problematiek in de wateren voor de Somalische kust. Als sinds enige tijd worden schepen daar geconfronteerd met een grote onveiligheid. In het bijzonder in de golf van Aden vinden kapingen en gijzelingen plaats door piraten. Volgens het CDA is een van de belangrijkste taken van onze Koninklijke marine en daarmee ook onze regering het bieden van veiligheid op zee. Haverkamp: "Opvarenden moeten verzekerd zijn van een behouden thuiskomst.

Wij zijn er tevreden over dat er op dit moment al veel internationale marineschepen, waaronder Nederlandse, voor de kust van Somalië aanwezig zijn om de veiligheid te verbeteren".

Bij het debat met minister Van Middelkoop heeft het CDA gepleit voor meer bescherming. Haverkamp: "Zo hebben wij de minister gevraagd of marineschepen van de daar aanwezige EU-missie tijdelijk kunnen worden uitgeleend om Nederlandse koopvaardijschepen te begeleiden. Wij zijn tevreden met de toezegging van de minister hiertoe". Tevens heeft de CDA fractie erop aangedrongen om in internationaal verband maatwerk te leveren voor kwetsbare schepen. Minister Van Middelkoop heeft daarom toegezegd te zullen onderzoeken of mariniers kunnen worden geplaatst op koopvaardijschepen, terwijl er een marineschip in de buurt vaart. Haverkamp: "Met deze toezeggingen van de minister kan maatwerk worden geleverd, zodat de veiligheid van onze koopvaardijschepen voldoende wordt gegarandeerd".

---