Natura 2000: voorstellen Verburg verbetering; roer moet verder om

30/06/2009 17:30

VNO-NCW en MKB-Nederland

DEN HAAG, 30 JUNI 2009 - De uitvoering van het natuurbeleid in Nederland moet drastisch om, al zijn de vandaag gepresenteerde voorstellen van minister Verburg om de uitvoering van Natura 2000 te verbeteren een eerste stap in de goede richting. Dat zeggen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. De regels zijn momenteel te ingewikkeld, de procedures te lang en de uitvoeringslasten te zwaar.

Ondernemingen zijn opgezadeld met de verplichting om bijna onmogelijk onderzoek te doen naar natuureffecten van hun activiteiten. Dit alles tegen hoge kosten met onzekere juridische procedures. De bestaande natuurtoetsing per bedrijf, die nu slechts voer is voor ecologen en veelvuldig leidt tot willekeur, moet volgens de ondernemingsorganisaties snel worden vervangen door een planmatige benadering.

Daarbij dient het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit als voorbeeld. Dit NSL gaat uit van saldering van gunstige en minster gunstige effecten, met uiteindelijke een verbetering voor de gezondheid van de burgers. De NSL aanpak moet natuurbehoud en economische groei met elkaar verzoenen. De concurrentiepositie van bedrijven mag niet verslechteren. De ondernemingsorganisaties willen dit op korte termijn met de betrokken departementen verder uitwerken.

De onduidelijkheid voor bestaande activiteiten in en rondom Natura 2000 gebieden moet verdwijnen. De voorstellen van de minister (vrijstelling vergunningplicht) zijn daar terecht op gericht. Dreigende procedures met vergunningen zijn daarmee niet meer aan de orde. Deze duidelijkheid is winst voor die ondernemingen.

De minister wil verder tot een specifiek beoordelingsregime voor stikstofemissies komen. Helaas is niet helder wat dat betekent voor de industrie. Daarnaast wil de minister eenvoudige modellen en methoden invoeren om de effecten op Natura 2000 gebieden te bepalen. Hiermee moeten de onderzoekslasten dalen en moet sneller zicht komen op de effecten. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dit positief en dringen aan op een snelle ontwikkeling van deze methoden en modellen.

De ondernemingsorganisaties blijven zich zorgen maken over de beheerplannen die worden ontwikkeld voor de Natura 2000 gebieden. Bij veel plannen ontbreekt tot nu toe de aandacht voor de sociaal economische effecten en er is onvoldoende vertrouwen in het proces dat de plannen op het noodzakelijke draagvlak in de regio kunnen rekenen. Daar moet verandering in komen. Het is daarom nodig dat de minister regie voert om dat proces goed te laten verlopen.