Senternovem

30-06-2009 | 192 vrouwen uit "krachtwijk" slagen voor energiecursus

192 vrouwen van verschillende culturen uit de "krachtwijk" Tarwewijk in Rotterdam krijgen vandaag uit handen van wethouder Grashoff een milieucertificaat. De vrouwen hebben - van speciaal daarvoor opgeleidde buurtbewoners - geleerd hoe beter om te gaan met energie, water en afval. Dankzij de lessen kunnen de cursisten 100 tot 150 Euro per jaar besparen op de energie en waterrekening.

Elf "milieucoaches" uit de Tarwewijk hebben een speciale training volbracht om kennis over energie, water en afvalbesparing over te brengen op hun kennissen en buurtbewoners. De coaches ontvingen groepen van zes tot acht kennissen bij hun thuis en in buurthuizen voor de lessen. Deze cursisten kregen anderhalve maand les over eenvoudige maar doeltreffende maatregelen om energie en water te besparen. Nu de lessen zijn afgerond hebben de "leerlingen"de kennis om 10 % energie te besparen, 8 procent minder water te gebruiken en 8% minder afval te maken.

Besparen

* Bespaar 90 Euro: Stand-by-verbruik van apparaten zo klein mogeljk maken. Bijvoorbeeld stekkers
van apparaten en telefoonladers uit het stopcontact halen als je ze niet gebruikt. Of zet alle computerapparatuur op een stekkerdoos met een "uit-knop".

* Bespaar 50 Euro: Zet de verwarming één graad lager.
* Bespaar 30 Euro: Gebruik spaarlampen en vermijd halogeenspotjes.
* Bespaar 20 Euro: Doe de was op 30 graden i.p.v. 60.
* Bespaar 11 Euro: Ontdooi de vriezer regelmatig.

Boven verwachting
"Dit project is bovenverwachting goed gegaan", zegt initiatiefnemer Peter Schuthof van SenterNovem. "Er zijn bijna twee maal zoveel cursisten dan we hadden verwacht". Het project in de Tarwewijk maakt deel uit van vier proefprojecten, waarbij SenterNovem onderzoekt hoe energiebesparing het beste onder de aandacht kan worden gebracht van krachtwijkbewoners.

Betrokken mensen
Wethouder Grashoff is enthousiast: "Het grote aantal deelnemers laat de betrokkenheid van mensen bij hun wijk goed zien. Het is fantastisch dat Charlois hier actief mee bezig is". Er wordt momenteel - aan de hand van de ervaringen in de Tarwewijk- gekeken of dit model in andere Rotterdamse wijken ingezet kan worden. De projectleiding was in handen van het Rotterdams Milieucentrum. Ook het Rotterdams Climate Initiatieven en de DCMR Milieudienst Rijnmond gaven grote ondersteuning aan het project.