Atlas Copco is de eerste fabrikant die gecertificeerde ‘net zero energy consumption’-compressoren levert: de ‘Carbon Zero’-serie

ANTWERPEN, België--(BUSINESS WIRE)-- 20090630 --

de divisie Oil-free Air van Atlas Copco (STO:ATCOA)(STO:ATCOB) heeft bekendgemaakt dat haar ZR-serie watergekoelde, olievrije luchtcompressoren met geïntegreerde energieterugwinningssystemen als eerste ter wereld door de TÜV is gecertificeerd voor ‘net zero energy consumption’ onder specifieke ontwerpomstandigheden. Het is aangetoond dat het opgenomen elektrische vermogen voor 100% teruggewonnen kon worden in de vorm van heet water. Met deze ‘Carbon Zero’-compressoren kunnen industriesectoren die grote hoeveelheden heet water en stoom verbruiken, zoals de levensmiddelen- en drankenindustrie, de zuivelsector, pulp- en papierfabrieken, de farmaceutische, chemische en petrochemische industrie, energiecentrales, clean rooms en de textielindustrie, hun energierekening drastisch verlagen.

Energiebesparing in persluchtsystemen is buitengewoon belangrijk, aangezien in de regel meer dan 80% van de totale kosten gedurende de levenscyclus van een compressor opgaat aan energieverbruik. Hoewel persluchtsystemen gemiddeld ongeveer 10% uitmaken van het elektriciteitsverbruik in de industrie, kan dit voor een individueel bedrijf oplopen tot wel 40% van de elektriciteitskosten. Daarom houdt Atlas Copco zich al heel wat jaren bezig met het ontwikkelen van innovatieve energiezuinige persluchtoplossingen. Deze certificering vormt een nieuwe mijlpaal in de innovatiegeschiedenis van Atlas Copco.

"Het verheugt ons zeer onze klanten een persluchtoplossing te kunnen bieden, die de toegevoerde energie voor 100% kan terugwinnen," aldus Stephan Kuhn, President van de business area Compressor Technique van Atlas Copco. "Vandaag de dag staan onze klanten voor de dwingende opgave om de CO2-uitstoot te verlagen. Met de 'Carbon Zero'-compressor kunnen de klanten perslucht vrijwel kosteloos verkrijgen, wat zowel van grote invloed is op het sparen van het milieu als op hun winstgevendheid."

De onafhankelijke Technischer Überwachungs-Verein ("TÜV") in Duitsland controleerde eerder dit jaar de type-test van Atlas Copco’s ZR 55-750 watergekoelde, olievrije schroefcompressoren uitgerust met geïntegreerde energieterugwinningssystemen. De testprocedure omvatte de real-time meting van het toegevoerde elektrische vermogen en het in de vorm van heet water uitgevoerde vermogen. Vervolgens werden de uitkomsten van beide metingen met elkaar vergeleken. Er is aangetoond dat onder de specifieke ontwerpomstandigheden van 40 °C en 70% relatieve vochtigheid, het toegevoerde elektrische vermogen voor 100% kon worden teruggewonnen.

Terwijl de 'Carbon Zero'-compressor de lucht samenperst, wordt de totale ingevoerde elektrische energie omgezet in warmte. Deze warmte hoopt zich op in verschillende compressorcomponenten. De kunst is nu om deze warmte van alle componenten, te weten de compressie-elementen, de oliekoeler, tussenkoeler en nakoeler, nuttig te gebruiken. Het geïntegreerde energieterugwinningssysteem circuleert daartoe koelwater door al deze componenten. Als resultaat van de warmteoverdracht wordt heet water met een temperatuur van maximaal 90 °C verkregen. Dit hete water kan in de industrie voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

In de meeste industriesectoren kan heet water gebruikt worden voor de verwarming van ruimtes, douche-inrichtingen en andere vergelijkbare toepassingen. De industriesectoren die echter het meest hiervan zullen profiteren, zijn die welke een continue behoefte hebben aan heet water en stoom voor hun processen. Typische gebruikers van heet water en stoom voor productieprocessen zijn o.a. voedsel- en melkverwerkende bedrijven (koken, reinigen, steriliseren, smelten), de pulp- en papierindustrie (in de autoclaaf en verdampers, voor het bleken en pulpen), de textielindustrie (verven, stabiliseren van synthetische vezels), de farmaceutische industrie (fermentatie en sterilisatie), raffinaderijen, chemische- en petrochemische bedrijven (stoomdistillatie, verbeterde terugwinning, stripping, heat tracing), energiecentrales (opwekking van elektriciteit), cleanrooms (bevochtiging).

Het hete water of de stoom wordt in de regel gegenereerd met behulp van industrieketels, die elektriciteit of brandstoffen zoals stookolie of aardgas verbruiken. Door het gebruik van heet water uit de compressor, hetzij direct of als voorverwarmd ketelvoedingwater, kan het brandstofverbruik drastisch worden verlaagd of tot nul worden gereduceerd. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op.

Chris Lybaert, President van de divisie Oil-free Air van Atlas Copco, verklaart "Kort samengevat bieden de "Carbon Zero"-compressoren onze klanten dubbele winst door de combinatie van buitengewone milieuvoordelen en grotere winstgevendheid."

Er kan van Atlas Copco worden verlangd dat zij de hierin vermelde informatie verstrekt op grond van de Securities Markets Act.

Atlas Copco is wereldwijd marktleider op het gebied van industriële oplossingen ter verhoging van de productiviteit. Atlas Copco levert een groot aantal producten en services, van perslucht- en gascompressoren, generatoren, apparatuur voor de bouw en mijnbouw, industriële gereedschappen en montagesystemen tot aan service en verhuur. In nauwe samenwerking met zijn klanten en zakelijke partners, en met 136 jaar ervaring, ontwikkelt Atlas Copco innovaties die de productiviteit van klanten verhogen. De groep heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden, en omvat wereldwijd meer dan 160 afzetgebieden. In 2008 had Atlas Copco 34.000 medewerkers in dienst en bedroeg de omzet 7,7 miljard euro. Meer informatie is te vinden op www.atlascopco.com.

Oil-free Air is een divisie binnen de business area Compressor Technique van Atlas Copco. Zij ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd olievrije luchtcompressoren voor alle sectoren van de industrie waar de luchtkwaliteit van essentieel belang is, en oliegeïnjecteerde compressoren voor minder kritische toepassingen. Deze divisie richt zich op luchtbehandelingssystemen en oplossingen voor de levering van perslucht van hoge kwaliteit ter verdere verhoging van de productiviteit van klanten. Het hoofdkantoor en het belangrijkste productiecentrum van deze divisie is gevestigd in Antwerpen, België.

VOET