Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)




01.07.2009
Nieuwsbrief Dierlijk vet gewijd aan EFPRA-congres Het productschap heeft gisteren de vijftiende editie uitgebracht van de nieuwsbrief in het kader van de informatiecampagne dierlijke vetten. Deze editie omvat acht pagina's en is geheel gewijd aan het recente EFPRA-congres in Cannes.

Elk jaar houdt de European Fat Processors and Renderers Association (EFPRA) een meerdaags congres met een technisch symposium waarop zij haar leden bijpraat over de recentste ontwikkelingen die van belang zijn voor dierlijke vetten en eiwitten. Deze keer was het Franse SIFCO de gastorganisatie en had het congres van 10 t/m 13 juni in Cannes plaats.

Gastsprekers tijdens het congres waren Paola Testori Coggi, adjunct directeur-generaal van DG SANCO, Karen Bucher van het Directoraat-Generaal voor Voeding van het Franse ministerie van Landbouw en Ewout Deurwaarder, beleidsmedewerker van DG Transport en Energie. Zij bespraken de nieuwe Europese Dierlijke Bijproductenverordening en de Richtlijn Hernieuwbare Energie en de consequenties hiervan voor de dierlijk-vetsector. Patrick Coelenbier van SIFCO schetste daarnaast de economische ontwikkeling van de Europese sector in het afgelopen jaar.

Bij het technisch symposium was deze keer prof. Josef Kamphues te gast, die een uiteenzetting gaf over het opraken van de wereldwijde fosforvoorraden als gevolg van de verbranding van dierlijke eiwitten. Namens de FEFAC wees Alberto Allodi op de noodzaak om dierlijke vetten en eiwitten vaker in te zetten in aquafeed, terwijl FPRF-voorzitter Sergio Nates pleitte voor bredere deelname van de EFPRA aan het onderzoeksprogramma van de de Fats and Proteins Research Foundation. Dr. Sarah Kahn, Director of International Trade van de OIE, verzorgde een presentatie over doel, opzet en werkwijze van haar organisatie.

Het congres werd besloten met een forumdebat waarbij vooral gasten van buiten de EU aan het woord kwamen over de wijze waarop zij de toekomst van de sector zien.