Gemeente Hoorn

Financiële steun voor Museumstoomtram

De Museumstoomtram heeft weer toekomst. Deze week zijn er drie belangrijke besluiten genomen om de stoomtram te redden. De provincie besloot de Museumstoomtram te steunen met een eenmalige financiële bijdrage van 614.000 euro. De gemeenteraad van Hoorn besloot komende tien jaar garant te staan voor een sluitende exploitatie van de stoomtram. En gemeente Koggenland besloot, net als de andere acht West-Friese gemeenten, een financiële bijdrage te leveren. Deze laatste twee besluiten waren nodig om het bedrag van de provincie te krijgen.

De provincie steunt de Museumstoomtram met een eenmalige financiële bijdrage van 614.000 euro. Dit is de helft van het bedrag dat nodig is om de vermogenspositie van de Museumstoomtram weer gezond te maken. De andere helft wordt betaald door de gemeente Hoorn (307.000 euro), de gemeente Medemblik (147.360 euro) en andere West-Friese gemeenten. Komende jaren is een totaalbedrag van 385.000 euro nodig als jaarlijkse gemeentelijke bijdrage in de exploitatie van de stoomtram. Dit bedrag wordt opgebracht door Hoorn en Medemblik.

De colleges van Hoorn en Medemblik zijn blij met de steun vanuit de provincie om deze belangrijke culturele en toeristische attractie in de regio te behouden. Nu kan gestart worden met de benodigde koerswijziging van de Museumstoomtram. Deze staat beschreven in het bedrijfsplan Museumstoomtram Hoorn-Medemblik dat eind vorig jaar unanieme steun kreeg in de gemeenteraden van Hoorn en Medemblik. Ook directie en bestuur van de stoomtram staan unaniem positief tegenover het bedrijfsplan.

Na invoering van het bedrijfsplan staat de museale functie ten dienste van de toeristische functie. De Museumstoomtram zal zijn collectie en bijbehorende kennis die de geschiedenis van de stoomtram in Nederland symboliseert, primair inzetten om een authentieke Hollandse historische reisbeleving aan te bieden. Op de langere termijn geeft deze koers het beste perspectief op een goede bedrijfsvoering en op continuïteit van de Museumstoomtram.
Laatste wijziging van deze pagina: 3 juli 2009