FNV KIEM

FNV blij met steun Tweede Kamer voor zzp'ers

week 27 | 3-7-2009 | 13:15:07 | Redactie

De FNV is blij met de steun van de Kamer voor onterecht van fraude beschuldigde zzp'ers. Een kamerbrede meerderheid heeft de Nationale Ombudsman een signaal gegeven met de suggestie een onderzoek te doen naar deze kwestie. Dat biedt meer perspectief dan de dossiers opnieuw door het UWV te laten beoordelen, zoals minister Donner van Sociale Zaken eerder in een brief aan de Tweede Kamer aanbood.

De FNV gaat er vanuit dat de fraude-onderzoeken lopende het onderzoek van de Nationale Ombudsman stop gezet worden. "Anders komen er dagelijks nieuwe slachtoffers bij. Dat noem ik dweilen met de kraan open.", aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Ook is het volgens de FNV jammer dat de kamerleden bij minister Donner nog niet op een snelle verbetering van de huidige startersregeling hebben aangedrongen. "Totdat er een nieuwe en betere regeling is, zien wij ons nog steeds genoodzaakt om mensen af te raden te starten als zzp'er vanuit een ww uitkering.", aldus Leo Hartveld.

Duizenden zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn ten onrechte veroordeeld wegens fraude. Terwijl zij buiten hun schuld om de verkeerde uren opgaven door slechte informatie van de uitkeringsinstantie UWV en het arbeidsbemiddelingsburo CWI. Gemiddeld moeten de getroffen zzp'ers 15 duizend euro terug betalen.

De FNV ziet de uitspraak van de Kamer als een opstap naar een andere regeling voor startende zzp'ers vanuit een ww-uitkering. De huidige regeling is zo ingewikkeld dat startende zzp'ers, maar ook medewerkers van de betrokken instanties, het niet goed begrijpen.