Woonbond



03-07-2009

Wijziging woningwaarderingsstelsel voor ambitieuze energiebesparing

Woonbond, Aedes en minister Van der Laan hebben een akkoord bereikt over wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Deze wijziging stimuleert investeringen in verbetering van de energieprestatie van huurwoningen tot energielabel B. Ook bevat de wijziging prikkels voor het labelen van huurwoningen. Huurders krijgen de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het toegekende energielabel. De Tweede Kamer moet nog vergaderen over het voorstel.

Met het in oktober 2008 ondertekende Convenant Energiebesparing Corporatiesector kwamen Woonbond, Aedes, het ministerie van VROM en het ministerie voor WWI al overeen dat het WWS zodanig gewijzigd moest worden dat een goede energieprestatie meer punten en een slechte energieprestatie minder punten oplevert dan in het huidige stelsel. De wijziging is zodanig vormgegeven dat er voor verhuurders stimulansen van uitgaan om de energieprestatie van hun woningen te verbeteren. De woonlastenwaarborg uit het Convenant, uitgewerkt in mei 2009, zorgt ervoor dat voor zittende huurders de woonlasten altijd dalen bij investeringen in energiebesparing.

De Woonbond is zeer verheugd over het bereikte akkoord. Woonbonddirecteur Ronald Paping: Met dit resultaat kunnen huurdersorganisaties en hun verhuurder een extra slag maken met energiebesparing".

Voor meer informatie zie de beleidsbrief VROM
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9965