FNV

3-7-2009

Meldingsplicht voor nanodeeltjes in producten

Bedrijven moeten voortaan duidelijk aangeven of er nanodeeltjes in hun producten zitten. De Tweede Kamer roept in een motie de regering op om bedrijven die producten importeren, produceren of met nanodeeltjes werken, te verplichten dit te melden aan hun afnemers.

De FNV heeft hier al langer op aangedrongen. Duizenden werknemers in bedrijven hebben al te maken met de onzichtbaar kleine deeltjes, die soms maar enkele atomen groot zijn. Uit studies blijkt dat op het eerste gezicht ongevaarlijke stoffen met nanodeeltjes in grote concentraties toch risico's met zich mee kunnen brengen. Nanodeeltjes zijn zo klein dat ze makkelijk de huid kunnen doordringen.

Grenswaarden Ook een motie over het snel komen tot grenswaarden voor dergelijke stoffen is voor de vakbeweging van zeer groot belang. "Met deze grenzen wordt het mogelijk in de bedrijven die werken met dergelijke deeltjes vast te stellen wanneer de blootstelling teveel is en het dus een bedreiging wordt voor de gezondheid", zegt FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen.