Gemeente Enschede

Meer geld voor duurzaamheid in Enschede

Rijk en gemeenteraad maken middelen vrij

De gemeenteraad heeft deze week bij de behandeling van de Kadernota besloten dat er voor volgend jaar 1,5 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld voor het duurzaamheidbeleid. Deze uitgaven worden verwerkt in de komende programmabegroting. Het geld zal naar verwachting worden ingezet voor projecten gericht op het terugdringen van het energiegebruik in woningen, het verduurzamen van schoolgebouwen en andere acties in het kader van het klimaatbeleid. Ook het rijk investeert extra in duurzaamheid.

Deze week werd ook bekend dat het Rijk extra middelen vrijmaakt die het al bestaande Energiearrangement Enschede versterken. Er is op 1 juli een regeling gestart waarmee in totaal in Nederland bij 50.000 woningen Energiescans uitgevoerd kunnen worden. Nog niet bekend is welk deel daarvan aan Enschede toevalt, maar het betekent in ieder geval dat er meer mensen kunnen profiteren van een uitgebreide scan van de woning op energiezuinigheid tegen gereduceerd tarief. Daarnaast is deze week van rijkswege het BTW tarief op een aantal werkzaamheden verlaagd, waardoor het ook echt goedkoper wordt aanpassingen aan de woning te verrichten.

In april is in Enschede het Energieloket geopend waar mensen terechtkunnen voor hulp en advies bij het verduurzamen van hun woning. Met het Energiearrangement worden de woningeigenaren in staat gesteld de energielasten te verlagen. Door gebruik te maken van de Energiebesparingslening (slechts 2% rente per jaar) kunnen de investeringskosten gedekt worden uit de besparing in energiekosten. Sinds 1 april hebben al zo'n 70 woningeigenaren gebruik gemaakt van het aanbod om slechts voor EUR 59,-- een energiescan te laten uitvoeren.

Onlangs werd bekend dat Enschede met het huidige duurzaamheidbeleid al tot de kopgroep in Nederland behoort. Het klimaatverbond gaf Enschede een Triple A status. De nu toegezegde extra financiële middelen zijn een belangrijke impuls om de ambities van de stad op dit gebied waar te maken.

Geplaatst: 03 juli 2009.

3 juli 2009