Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 3 juli 2009

Spaarrentes hard onderuit in het eerste halfjaar

De gouden spaartijden zijn voorbij. Waar mensen begin 2009 nog konden sparen tegen een rente van vijf procent of meer, moeten zij nu genoegen nemen met een spaarrente van maximaal 4 procent op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaarrente.nl onder 30 aanbieders van spaarproducten. De rentedalingen hebben te maken met de ontwikkelingen op de geldmarkt.

Van de explosieve spaarrentestijgingen in 2008 is niets meer over. De spaarrentes werden in de eerste zes maanden van dit jaar flink verlaagd. Ook nu voeren de relatief kleine banken, die in 2008 het hardst streden om de gunst van de spaarder, de lijst met renteverlagingen aan op spaarrekeningen met een variabele rente. De Credit Europe Bank spant de kroon. De bank verlaagde in nog geen zes maanden tijd haar variabele spaarrente met 2,75 procent. De rentetopper uit 2008 biedt momenteel een rente van 2,5 procent op haar Top-Interest rekening. Andere banken die het eerste halfjaar hun variabele rentes fors verlaagd hebben, zijn onder meer Loyalis, DHB Bank, AT Bank, AK Bank en Reaal. Zij verlaagden hun variabele spaarrente met ongeveer 2 procent.

Niet alleen de variabele spaarrente is flink verlaagd, ook de depositorentes liggen een stuk lager. Met name de kortlopende spaardeposito's laten een grote rentedaling zien. Begin dit jaar kon je nog bij verschillende banken een éénjarig deposito afsluiten tegen een spaarrente van vijf procent of hoger. Momenteel is de hoogste rentevergoeding op een eenjarig deposito 4,1 procent bij The Economy Bank. Begin 2009 bedroeg de rente op deze spaarrekening nog 5,25 procent. Wie zijn spaargeld voor een langere periode kan missen, kan bij een paar banken nog wel een rente van 5 procent of meer krijgen.

De spaarrentes daalden na verschillende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit jaar daalde de ECB-rente van 2,5 naar 1 procent. Dit is het laagste renteniveau sinds de oprichting van de centrale bank eind jaren '90. De rente die banken elkaar onderling rekenen voor leningen is gelieerd aan het sterk gedaalde ECB-tarief. Dit tarief is van toepassing op het geld dat banken opnemen bij de ECB. "De gedaalde ECB-rente blijkt fataal te zijn voor de spaarrentes in ons land. In 2008 zagen banken ons spaargeld als een belangrijke bron van inkomsten. Nu de ECB haar rente fors verlaagd heeft, hebben banken ons geld minder hard nodig", aldus Mariëlle van de Rijdt van Spaarrente.nl.

Vergelijken loont
Ondanks het feit dat de spaarrentes flink gedaald zijn, zijn de renteverschillen nog steeds groot. Het loont dan ook om rentes en voorwaarden goed te vergelijken. De hoogste variabele spaarrente op een rekening zonder beperkende voorwaarden biedt op dit moment MoneYou met 4 procent. Er zijn banken die een hogere variabele rente bieden, maar deze rekeningen kennen wel een aantal beperkende voorwaarden. Zo biedt Aegon Eigen Stijl een spaarrente van maximaal 5, en minimaal 4 procent. De DSB Bank heeft een spaarrekening van 4,6 procent, maar hier worden wel opnamekosten in rekening gebracht. De Credit Europe Bank biedt met 5,50 procent de hoogste spaarrente op een spaardeposito. Om van deze rente te profiteren, moet wel gekozen worden voor een rentevast periode van 10 jaar.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht