Senternovem

03-07-2009 | Innovatieve concepten in Roosendaal en Zoetermeer winnaars DO IT! Award

Voeg een isolatiegevel en moderne verwarming plus ventilatie toe aan energieverslindende naoorlogse woningen. Zaag de balkons van een portiekflat en plaats er units met een energiebesparend systeem die bovendien meer woonruimte opleveren. Deze ideeën vielen gisteren in de prijzen, op de bijeenkomst `Energieneutraal wonen in Brainport, Do it in de regio Zuid-oost Brabant!' in Helmond. Concepten voor renovatieprojecten in Roosendaal en Zoetermeer wonnen respectievelijk de jury- en publieksprijs in het kader van DO IT!: een initiatief om de samenwerking te bevorderen van partijen in de bouw, installatie- en vastgoedsector, met als doel het sneller realiseren van energieneutrale bouw.

Initiatiefnemers van DO IT! zijn de Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw (DEPW), de Vereniging Esprit House en SenterNovem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst `Energieneutraal wonen in Brainport' in het Brabant House in Helmond. Het was de feestelijke afsluiting van een dag die helemaal in het teken stond van match-making: vraag en aanbod, in Nederland, op het gebied van energieneutraal wonen bij elkaar brengen en partijen in de bouwbranche aan elkaar koppelen. Aanwezig waren meer dan 200 architecten, ingenieurs, bouwbedrijven, installatiebedrijven en beleidsmakers van overheden.

Publieksprijs voor `Op tijd voorsorteren'
De vijf genomineerden projecten kregen de gelegenheid om zich in een `pitch' van 5 minuten te presenteren, waarna de aanwezigen hun stem uitbrachten. Het Palenstein Vestia project in Zoetermeer (een intiatief van Vestia/Ceres) kwam als winnaar uit de bus. Onder het motto `op tijd voorsorteren', met het oog op de toekomst en wat nu al technisch mogelijk is, ontwikkelde de projectgroep twee concepten om de energieprestatie van drie flatgebouwen in de wijk Palenstein in Zoetermeer enorm te verbeteren. Het eerste concept is een slimme combinatie van technische oplossingen, waardoor retourventilatielucht, die anders gewoon in de lucht zou verdwijnen, wordt behouden voor verwarmingsdoeleinden. Het tweede concept is ingrijpender, maar geeft ook een nog sterkere kwaliteitsimpuls. Balkons en galerijen worden verwijderd en daarvoor in de plaats komen prefab-modules met, per appartement, een eigen energiesysteem. De modules vergroten daarnaast de woningen en leveren een interessanter gevelbeeld op.