Herstel beleggersvertrouwen zet door

Amsterdam, 03 juli 2009

Amsterdam, 3 juli 2009 - Nederland heeft de ergste crisis achter de rug. Dat is althans de mening van Nederlandse beleggers. Zij zien de toekomst een stuk zonniger in dan sinds lange tijd het geval is geweest. De ING BeleggersBarometer steeg in juni met 12 punten en staat daardoor voor het eerst in anderhalf jaar weer positief, op 103 punten. De BeleggersBarometer is de afgelopen vier maanden met 43 punten gestegen. Beleggers lijken ook weer bereid om geld naar de beurs te brengen: 61% van de beleggers die geld overhouden, is van plan ten minste een deel van dat geld te gaan beleggen. Het bepalen van een goed instapmoment blijkt nog lastig. Het merendeel van de beleggers denkt dat zich tussen een half jaar en twee jaar een goed instapmoment voordoet, 31% weet het niet.

In december 2007 noteerde de BeleggersBarometer voor het laatst boven de 100 punten, waarna in januari 2008 de crisis op de beurs in alle hevigheid losbarstte. De laatste maanden is echter een krachtig herstel opgetreden. Sinds het dieptepunt in februari is de graadmeter met 43 punten gestegen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Wij voorspelden al twee maanden geleden dat de barometer in de zomer door de 100 zou breken. Voor de komende maanden verwacht ING een stabilisatie. Het dieptepunt in de economie gemeten in nationaal product is wellicht achter de rug, toch zal de werkloosheid nog verder oplopen. Traditioneel piekt de werkeloosheid ruim na het dieptepunt in de economie".

Economische situatie nog onzeker

Het herstel van het beleggersvertrouwen wordt vooral gedreven door betere verwachtingen voor de komende drie maanden over de economie. Voor het eerst in lange tijd hebben meer beleggers positieve verwachtingen over de economie (35%) dan negatieve (32%). Toch is de economische situatie nog wel onzeker: 44% van de beleggers vindt dat de economie de afgelopen drie maanden slechter is gaan draaien. Ook rapporteerde 28% van de beleggers dat hun financiële situatie de afgelopen drie maanden is verslechterd. Dat is nauwelijks minder dan de 32% van mei

Optimistisch gestemd

Beleggers zijn momenteel optimistisch gestemd: 45% denkt dat de waarde van hun portefeuille in de komende drie maanden zal toenemen en slechts 18% denkt dat deze zal dalen. 47% Verwacht dat de AEX-index in de komende drie maanden zal stijgen. Gemiddeld voorspellen beleggers een waarde van 266 punten voor eind september.

Wat is een goed instapmoment?

De afgelopen maand verwachtte 47% van de particuliere beleggers de komende tijd geld over te houden om mee te sparen, beleggen of extra te besteden. Hoewel de spaarrekening nog steeds de populairste bestemming is voor dit extra geld, is 61% van de beleggers die geld overhouden van plan ten minste een deel van dat geld te gaan beleggen. In aanvullend onderzoek vroeg ING wat beleggers verstaan onder een goed instapmoment. De meest genoemde antwoorden waren 'Als de beurs op zijn dieptepunt is' en 'Als de beurs weer aan het herstellen is'. Ook was 'Als de economie weer aantrekt' een veel gekozen antwoord. Als vervolgens gevraagd wordt wanneer een dergelijk moment zich voor zal doen, blijkt dat dit voorlopig toch lastig is te bepalen. De meeste beleggers denken dat we nog ongeveer een half tot twee jaar geduld moeten hebben, 31% weet het niet. Bob Homan: " De belegger ziet de kansen op de juiste momenten, de inschatting van die momenten lijkt echter veel moeilijker. Je zou kunnen stellen dat van de drie hoogste scores op de vraag 'wat bepaalt een goed instapmoment' nu in meer of mindere mate sprake is. De geïnterviewde beleggers blijken dit toch diffuser te zien."

ING

De ING is met ruim 8,9 miljoen rekeninghouders een van de grootste en meest toonaangevende financiële dienstverleners van Nederland. ING biedt klanten gemak, waar voor hun geld en persoonlijk advies. Particuliere en zakelijke klanten kunnen bij de ING terecht voor financiële producten op het vlak van betalen, sparen, lenen, hypotheken en beleggen. Daarnaast bemiddelt de ING in verzekeringen en pensioenen. De ING is een Nederlands onderdeel van de ING Groep, een wereldwijde financiële instelling met meer dan 85 miljoen klanten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika, Azië en Australië. ING Bank N.V., statutair gevestigd te Amsterdam, Handelsregister nr. 33031431.

Onderzoeksverantwoording

Onderzoeksbureau Insites ondervraagt in opdracht van ING maandelijks via internet en telefonisch een representatieve steekproef van circa 400 Nederlandse particuliere beleggers. De gegevens worden op continu basis verzameld, wekelijks wordt een steekproef met dezelfde omvang ondervraagd. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. Op basis van de resultaten wordt maandelijks de hoogte van de index berekend.