Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeelvoorzitter Sweet dankt kunstenaar Thomas Hirschhorn

3 juli 2009

Elvira Sweet nam vandaag op het stadsdeelkantoor afscheid van de Zwitserse kunstenaar Thomas Hirschhorn die de afgelopen drie maanden in Zuidoost verbleef. Hirschhorn maakte met zijn kunstwerk `Bijlmer Spinoza festival' onderdeel uit van de internationale kunstbiënnale Open Source Amsterdam. Zijn kunstwerk maakte hij voor en met bewoners uit de Bijlmer. Het Spinoza paviljoen had de vorm van een boek, de Ethica van Spinoza. Dagelijks vonden hier voorstellingen, lezingen, debatten en discussies plaats in samenwerking met bewoners van de Bijlmer en bekende filosofen zoals Marcus Steinweg en Antonio Negri. Sweet: "Heel hartelijk dank voor uw betrokkenheid met ons stadsdeel! Uw paviljoen heb ik zelf een aantal maal bezocht. Wat me opviel was dat er telkens tientallen mensen aanwezig waren. Een ware broedplaats werd het van creativiteit. Bewoners spreken me nu al aan dat ze uw paviljoen missen en ideeën hebben om iets soortgelijks op een meer permanente basis voort te zetten."

Hirschhorn: "Het was geweldig om bij de bewoners van de flat Kleiburg te wonen en samen met hen en andere bewoners in het paviljoen te werken. De betrokkenheid van de bewoners was heel groot en ze zagen het project ook daadwerkelijk als iets van hen."

Zaterdag 4 juli organiseert de kunstenaar een gratis loterij voor alle bewoners die aan het kunstproject hebben deelgenomen. Zondag vertrekt de kunstenaar naar zijn woonplaats in Zwitserland, maar beloofde Sweet gauw weer terug te komen naar Zuidoost.
Open Source Amsterdam duurt nog tot 11 juli. Meer informatie is te vinden op www.opensourceamsterdam.nl