Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 2 juli 2009 090702N

Uniek landhoofd Nijmegen in oude luister hersteld

Op zaterdag 4 juli a.s. vindt de officiële oplevering plaats van het gereconstrueerde monumentale landhoofd bij de Nijmeegse spoorbrug. Het rijksmonument is ontworpen in 1878 door P.J.H. Cuypers, ook bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de reconstructie krijgt Nijmegen een beeldbepalend en uniek gebouw terug dat als enige in zijn soort bewaard is gebleven.

Het landhoofd, dat is gebouwd in de vorm van een middeleeuwse stadspoort compleet met ronde traptorentjes, diende oorspronkelijk ter bescherming en verdediging van de spoorbrug.Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers de bovenste verdieping gedeeltelijk afgebroken om hier afweergeschut te kunnen plaatsen. Na de oorlog is de beschadigde derde verdieping geheel gesloopt. Ook de torentjes werden hierbij verwijderd.

Nu zijn de torens herbouwd aan de hand van de oorspronkelijke bouwtekeningen en historische foto's. Twee torenspitsen van bijna vier meter hoog met daarboven op een beeld van een ridderfiguur vormen de kroon op het monument.

Het torenmonument is eigendom van ProRail. De restauratiekosten van in totaal 1.200.000 euro zijn betaald door het ministerie van Verkeer & Waterstaat, ProRail en de gemeente Nijmegen. Verder is er een Efro subsidie toegekend.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Prorail en gemeente Nijmegen