Gemeente Rotterdam
2009 | 105

25 juni 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Grand Départ brengt heel Rotterdam in beweging

Van 1 tot en met 4 juli 2010 is Rotterdam gaststad van de start van hét grootste en meest spectaculaire wielerevenement ter wereld: de Tour de France. Voor de Rotterdammers wordt in de aanloop naar deze voor Nederland historische Tourstart een groot aantal activiteiten georganiseerd. Vanmiddag hebben wethouders Lucas Bolsius (Haven en Financiën) en Hans Vervat (Economie, Verkeer en Vervoer) de plannen die de stad heeft rondom de Grand Départ gepresenteerd.

Grand Départ Rotterdam 2010

Al sinds jaar en dag is de Tour de France hét wielerevenement van de wereld. De heroïek, de tragiek én de historische prestaties hebben de Tour gevormd tot een tot de verbeelding sprekend evenement en Rotterdam maakt daar in de zomer van 2010 deel van uit. Rotterdam gaat er voor zorgen dat het een fantastisch feest wordt. Nadat de immense Tour-karavaan op 1 juli welkom wordt geheten, vindt op zaterdag 3 juli de eerste etappe plaats. De renners worden vanaf Rotterdam-Zuid over de Erasmus- en Willemsbrug gevoerd en keren na negen kilometer weer terug naar start- en finishplek Zuidplein. Een dag later voert de gele trui het peloton aan als de tweede etappe vertrekt vanuit het Scheepvaartkwartier met de officiële start op de Erasmusbrug. Via de stad rijden de renners richting Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee om de tweede etappe in België af te sluiten.

New Energy

Voor alle Rotterdammers worden er in de aanloop naar de historische Tourstart een groot scala aan side events georganiseerd. Niet alleen om de Tour in de hoofden te krijgen, maar ook om het fietsen in het lichaam te krijgen. Gezonde en fitte Rotterdammers én een gezonde stad met minder CO2-uitstoot! De activiteiten worden onder het motto New Energy georganiseerd. Onder dit motto verbindt Rotterdam duurzaamheid, bewegen, gezondheid en jeugd met de wielersport. "Dit evenement biedt een unieke kans om Rotterdam ook als Fietsstad te promoten" zegt wethouder Hans Vervat. "Nog altijd loopt de stad flink achter bij de rest van Nederland. Drie van de vier Rotterdammers hebben een fiets, maar dat is nog altijd 10 procent onder het landelijke gemiddelde. Met fietsclinics in de wijken en speciale fietslessen willen we alle Rotterdammers in beweging krijgen".

Effecten voor de stad

Grootschalige evenementen als de Grand Départ leveren een belangrijke bijdrage aan de economische spin-off en het imago van de stad. Rotterdam verwacht in de week van de Grand Départ 1,5 miljoen bezoekers in de stad te mogen verwelkomen en alle hotels in de stad en de regio zullen bezet zijn. Een wereldwijde exposure; maar liefst 4,8 miljoen mensen zullen de start van de Tour de France live op tv volgen. Hierbij zullen de highlights van Rotterdam 50 minuten in beeld te zien zijn. Beelden van de Tour de France worden in maar liefst 180 landen uitgezonden.

"Rotterdam is toonaangevend in Nederland en zelfs in Europa als het gaat om het binnenhalen van grote evenementen" zegt wethouder Lucas Bolsius. Vanaf dit jaar vinden er maar liefst 3 WK's op rij plaats in onze stad; het WK Judo in augustus, het WK Turnen in 2010 en het WK Tafeltennis in 2011. Hiermee levert Rotterdam een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van het Olympisch plan 2028 en daar zijn wij als Sportstad trots op."