Ingezonden persbericht

Jaren '30 spektakel bij de Aviodrome t.g.v. Londen-Melbourne Race

'Uiver' en andere historische vliegtuigen bezoeken Aviodrome

Lelystad, 2 juli 2009 - Komend weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 juli, staat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome helemaal in het teken van de legendarische Londen-Melbourne Race uit 1934. Tijdens deze race, nu precies 75 jaar geleden, kreeg de Nederlandse DC-2 'Uiver' van de KLM de eerste plaats in de handicapklasse toegekend; een topprestatie. Historische vliegtuigen uit binnen- en buitenland, een aantal zelfs van dezelfde vliegtuigtypen als de deelnemers aan de race uit 1934, komen naar het familieluchtvaartpark Aviodrome in Lelystad. Bezoekers kunnen zelfs meevliegen in een historische 'Dragon Rapide'-tweedekker uit 1934.

Topprestatie

In 1934 werd er een luchtrace georganiseerd van Londen naar Melbourne in Australië. 21 Deelnemers, waaronder de Nederlandse DC-2 'Uiver', verschenen aan de start op de RAF-vliegbasis Mildenhall in Engeland. De eerste prijs van de DC-2 'Uiver' was een wereldprestatie. Het afleggen van een grote afstand per vliegtuig was in 1934 een enorme opgave. De Londen-Melbourne Race en de toenemende aandacht voor de luchtvaart waren grote stappen voorwaarts voor de burgerluchtvaart.

Jaren '30-romantiek

In het weekend van 4 en 5 juli kunnen bezoekers tijdens de Londen-Melbourne Race Fly-in deze luchtrace en de nostalgische jaren '30 nogmaals meemaken. Het familie-luchtvaartpark wordt hierbij compleet in een ouderwets jasje gestoken (inclusief - geheel in stijl - jaren '30 kledij) en verschillende activiteiten die typisch zijn voor Australië, Engeland en Nederland zijn aanwezig. Van Oudhollandse spelen tot het vervaardigen van een eigen boemerang, van Britse 'High Thea' tot Australische digeridoo's; 4 en 5 juli worden alle bezoekers getrakteerd op Londense, Nederlandse en Australische sferen.

Wederom met open armen ontvangen

Uiteraard vergeet de Aviodrome de vliegtuigen niet! Zo zal de ster van het weekend, de DC-2 'Uiver', in volle glorie aanwezig zijn. Deze kan dit weekend voor ¤ 2,50 (bestemd voor het vliegend houden van de Uiver) ook van binnen bekeken worden. De feestelijke aankomst van de 'Uiver' in Nederland in 1934 wordt geheel in stijl nagebootst, iets om niet te missen. Naast de 'Uiver' zullen ook andere toppers van de race naar Australië zoals de Tiger Moth, de Dragon Rapide, de Puss Moth en de Miles Falcon naar de Aviodrome komen, klaar voor bekijks. Belangstellenden die zelf ook eens zouden willen ervaren hoe het voelt om te vliegen in een vliegtuig uit die tijd, kunnen een rondvlucht boeken in de tweemotorige Dragon Rapide! Deze grote tweemotorige tweedekker komt speciaal voor dit evenement uit Engeland overvliegen.

Londen-Melbourne

Voor meer informatie over de Londen-Melbourne Fly-in, het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome of voor boekingen van rondvluchten in de Dragon Rapide e.a. vliegtuigen, kan men contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. De Aviodrome is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.