Ingezonden persbericht

Op 4 juli in Zevende Hemel: Onrust in Ingoesjetie

Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 4 juli 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Studente politicologie Rachida Abdellaoui neemt de Nederlandse kranten, t.v. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Onrust in Ingoesjetië
Ten westen van het beroemdere broertje Tsjetsjenië ligt nog een kleine republiek binnen Rusland: Ingoesjetië. De afgelopen weken rommelt het nog heviger dan anders in de regio. Volgens deskundigen is dit te wijten aan onder andere etnische spanningen en een opkomende radicale vorm van de islam. Marc Jansen is verbonden aan de leerstoelgroep Oost-Europakunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij vertelt hoe de verhoudingen in de onrustige gebieden liggen.

Weg uit Nederland?
Goed nieuws voor sommige politici: uit onderzoek bleek onlangs dat veel Nederlandse moslims het in ons kikkerlandje voor gezien houden. De beeldvorming rond de islam is hen een doorn in het oog en zij voelen zich hier niet meer thuis. Marianne van Bochove van onderzoeksbureau NICIS spreekt over haar onderzoek De stad en staat van de burger. Collega Vijdan Yildirim gaat op onderzoek uit op straat: bevestigt de gewone voorbijganger het beeld dat in het onderzoek geschetst wordt?

Journaliste Hassnae Bouazza neemt op haar eigengereide manier het serieuze - en entertainment nieuws uit de islamitische wereld door.