Ingezonden persbericht


VIS museum door kinderen opent tentoonstelling Modeboel

Met VIS museum door kinderen introduceert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen op 4 juli 2009 een museum dat niet alleen vóór kinderen, maar ook door kinderen wordt bepaald. Het museum vroeg acht leerlingen van basisscholen in Enkhuizen om de eerste tentoonstelling te maken. De enige opdracht die de VISmaatjes kregen, was een tentoonstelling te maken over mode, in aansluiting op de modetentoonstelling Gejaagd door de wind in het Zuiderzeemuseum. Na zes maanden hard werken presenteren zij nu vol trots de eerste tentoonstelling: Modeboel.

In VIS museum door kinderen hebben de kinderen het nu eens zelf voor het zeggen. Zij bepalen wat er in een museum voor kinderen te zien, maar vooral ook te doen is. Het Zuiderzeemuseum wil zo meer inzicht krijgen in de kindercultuur en een vaste plek in het museum creëren waar kinderen zich kunnen uiten.

Ontwikkeling
De VISmaatjes kregen het voormalige Kindereiland tot hun beschikking. Gedurende een half jaar kwamen ze hier elke drie tot vier weken bijeen. Ze brainstormden over het onderwerp mode en de mogelijke invalshoeken voor de tentoonstelling. Vervolgens bezochten ze het depot en kozen de objecten voor de tentoonstelling uit. Ze maakten een inrichtings- en presentatieplan voor de tentoonstelling en werkten ook zelf het bijbehorende promotie- en educatieplan uit.

Tentoonstelling
De inspanningen van de VISmaatjes en hun klasgenootjes leidden tot de verrassende tentoonstelling Modeboel. Er is van alles te zien en beleven. Je ziet er 'rare' kleding die vaders, moeders, opa's en oma's vroeger droegen. Kinderen kunnen zich verkleden in de paskast, van de lolschoen afglijden of door de super tijdsbalk tunnel kruipen. Bij Knutsel & Co kruipen ze in de huid van een modeontwerper en voordat ze weggaan laten ze natuurlijk nog even een berichtje achter in het gastbloggie.

Openingstijden en prijzen
De tentoonstelling Modeboel in VIS museum door kinderen is te bezoeken tijdens de zomervakantie van 4 juli t/m 6 september 2009 en daarna in de weekenden en de herfstvakantie. De toegangsprijs voor het Zuiderzeemuseum is 6,90 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar 13,00 euro per persoon. Ook is er een gezinsticket voor 30,00 euro (maximaal twee ouders en drie kinderen). Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum presenteert Nederlandse kunst, mode, design en erfgoed op de grens van land en water. Het hele jaar door worden binnen en buiten exposities en evenementen georganiseerd die verbanden leggen tussen de collectie en moderne ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hedendaagse en klassieke onderwerpen krijgen een verrassende benadering en worden van diverse kanten belicht. www.zuiderzeemuseum.nl ................................................................…………………………………………………………………………………………………………… Noot voor de redactie,