Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

Kunsthal Bivak
Dré Wapenaar, tentsculpturen

4 juli t/m 30 augustus 2009

Grote tentsculpturen staan deze zomer centraal in Kunsthal Bivak. In de bomenhal van de Kunsthal is voor het eerst een overzichtstentoonstelling van de Rotterdamse beeldhouwer en tentenbouwer Dré Wapenaar te zien. Wapenaars ingenieuze bouwsels van tentdoek, staal en hout spreken jong en oud tot de verbeelding. Zijn flexibele architectuur kent tal van verschijningsvormen en functies. In de tentoonstelling zijn tien grote en kleinere tentsculpturen te zien, waaronder boomtenten, vogelhuistentjes, marktstands, een douchetent (die in de Kunsthal te gebruiken is) en een krantenkiosk.

Sociale sculpturen
Wapenaars creaties van tentdoek bevinden zich op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. De prachtige vormen, organische structuren en interieurs van zijn nomadische onderkomens nodigen uit om in te kruipen, door het canvas naar buiten te kijken of binnen een eigen plek te maken. Iedere tent heeft een duidelijke functie en staat klaar om daadwerkelijk in gebruik genomen te worden. Bezoekers kunnen in de boomtenten klimmen, die als dauwdruppels aan de boom hangen. Het zijn stille schuilplaatsen in de natuur. Wapenaars markttenten daarentegen maken met hun kleurrijke doorschijnende doeken ruimte voor een bonte mix van culturen en producten. Deze tenten zijn gemaakt voor levendige ontmoetingen. De krantenkiosk met het silhouet van een communicatiesatelliet is ingericht als geconcentreerde leesplek, terwijl het `paviljoen van de leegte' is opgebouwd als podium voor bezinning en fantasie.

Dré Wapenaar
Met zijn tentsculpturen werkt Dré Wapenaar (1961) al vijftien jaar aan een indrukwekkend oeuvre. In 2005 wint hij de Hendrik Chabot Prijs, een prijs voor kunstenaars die nauw verbonden zijn met Rotterdam. De jury bewondert zijn tenten omdat het prachtige sculpturen zijn die tegelijkertijd een sociaal karakter hebben vanwege hun plaats in de wereld van de kunst én daarbuiten'. Voor meer informatie: www.drewapenaar.nl

Publicatie
Bij uitgeverij d'jonge Hond verschijnt de publicatie Bivak.

Activiteiten
Bij de tentoonstelling wordt een zomerprogramma voor kinderen georganiseerd. Kijk op www.kunsthal.nl voor een overzicht van alle activiteiten.