Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

ONDER EMBARGO TOT VRIJDAG 4 JULI 14 uur

Nummer: GB 197
Datum: 02 juli 2009

Stroobossertrekweg weer open voor verkeer

De Stroobossertrekweg (N910) gaat voor het grootste deel van de weg vanaf zaterdag 4 juli 06:00 uur weer open voor verkeer. Ter hoogte van Hústernoard gaat de weg maandag 6 juli weer open. De Trekweg was in verband met wegwerkzaamheden sinds november 2008 afgesloten voor alle verkeer. Provincie Fryslân heeft de werkzaamheden uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Om die reden is de weg opnieuw ingericht volgens het Shared Space principe, met minder gebruik van verkeersborden en beter zichtbare kruisingen. Daarnaast zijn er fietspaden, (vis)steigers en kades aangelegd.

De maatregelen die Provincie Fryslân op de Stroobossertrekweg heeft getroffen, moet weggebruikers uitnodigen om sociaal verkeersgedrag te vertonen en meer rekening te houden met andere weggebruikers. Op die manier kunnen auto's, fietsers en voetgangers tegelijkertijd veilig gebruikmaken van de weg. Een deel van de weg is ingericht als verblijfsgebied. Op deze plekken ligt nog meer het accent op de kwetsbare verkeersdeelnemers. Verder is op de Stroobossertrekweg geen belijning aangebracht en heeft verkeer van rechts overal voorrang.

Gedeputeerde Piet Adema over de nieuwe situatie: "Een Shared Space inrichting zorgt ervoor dat een verkeerssituatie naar de oorsprong wordt teruggebracht. Alle deelnemers samen op de weg, die het samen moeten zien te redden. Uiteindelijk verbetert de verkeersveiligheid. In het begin is dat even wennen; het voelt wat onveilig en ongemakkelijk. Maar de nieuwe situatie stimuleert dat men ander rijgedrag gaat vertonen en meer rekening houdt met de andere gebruikers. Shared Space doet ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid, verkeersveiligheid wordt tenslotte door ons allen gemaakt."

Vervolg werkzaamheden
Na het openstellen van de Stroobossertrekweg worden nog een paar werkzaamheden verricht, die minimale verkeershinder opleveren. Bij de kruising Bunte Hun wordt binnenkort gestart met de aanleg van een fietspad onder de brug door. Tussen de rondweg Dokkum en de afslag Kolkenslaan/Terpwei komt een fietspad over vlonders tussen de weg en de vaart.



Provincie Friesland