Koenders naar Bangladesh en Bhutan

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt vandaag voor een vijfdaags werkbezoek aan Bangladesh en Bhutan. De reis naar Bangladesh, die samen gemaakt wordt met staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat), staat in het kader van de modernisering van ontwikkelingssamenwerking, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan resultaten op het gebied van onderwijs en watermanagement. Daarnaast wordt aandacht besteed aan mensenrechten en maatregelen in het kader van het klimaatbeleid. De ontwikkelingsrelatie met Bhutan staat in het teken van het democratiseringsproces en de start van een nieuw vijfjarig ontwikkelingsplan, waaraan Nederland een bijdrage levert.

Op zondag wordt een bezoek gebracht aan een onderwijsprogramma van de grootste NGO in Bangladesh, BRAC, en programma's op het gebied van water en sanitatie. s'Middags staat een bezoek aan polder 30 (watermanagement) op het programma. Op maandag zijn er gesprekken met de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en premier Sheikh Hasina. Bangladesh is een belangrijk partnerland voor Nederland (bijdrage in 2008 is 58 miljoen). Er worden goede resultaten geboekt op het gebied van de VN-millenniumdoelen.

Op dinsdag brengt Koenders een bezoek aan het Tango-klooster in Bhutan en voert hij gesprekken met ontwikkelingsorganisaties over het thema duurzaamheid. Op woensdag zijn er ontmoetingen met de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, de premier en koning Wangchuk. Daarnaast is er een gesprek met het Gross National Happiness-Secretariat en vrouwengroepen.

Vorig jaar brachten de Prins van Oranje en prinses Maxima een bezoek aan Bhutan. Nederland onderhield in het verleden een nauwe band met Bhutan in het kader van een duurzaamheidverdrag. Bhutan geniet als land enige bekendheid in Nederland vanwege het begrip bruto nationaal geluk.

Vrijdagochtend 10 juli keert minister Koenders terug in Nederland.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed