Ingezonden persbericht


Haring om te zoenen
Schmidt Zeevis getest met vlag en wimpel

Als eerste geëindigd in de Nationale Haringtest van het AD!

Rotterdam, 4 juli 2009

De nationale haringtest van het AD is elk jaar opnieuw een testcase voor alle haringverkopers in Nederland om te ervaren of er goed is ingekocht en alle handelingen met en rondom haring op scherp staan.

Alle medewerkers binnen Schmidt, die met haring te maken hebben ondergingen een grondige training. Er werd een nieuwe manier van haring snijden het zgn. 'Engelse snijden' ingevoerd.

Er zijn 29 handelingen (van vangst tot consument) nodig voordat een haring in de mond verdwijnt van een consument. Al deze handelingen moeten voor 100% secuur worden uitgevoerd om tot een top eindproduct te komen. De laatste jaren is er flink aan getrokken om alle schakels van de ketting even sterk te krijgen. Vorig jaar is een unieke ontdooi- en rijpingscontainer ontwikkeld, waarin de vaatjes haring worden ontdooid en gerijpt .

Het zorgvuldig regenereren van de vaatjes haring van -20° naar + 5° C . binnen 24 uur gebeurt door middel van een computergestuurd bewakingssysteem. Het voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van de voedselveiligheid en HACCP.

In de test van het AD krijgt Schmidt Zeevis Rotterdam een dikke 10.

Rotterdam en Maastricht kunnen de mouwen opstropen.

Schmidt Zeevis Rotterdam, Vasteland 60, 3011 BM Rotterdam.

Schmidt Zeevis Maastricht, Laag Gubbelstraat 106, 6211 CG Maastricht.

Vanuit alle uithoeken van Nederland is er nu ook vis te bestellen van Schmidt Zeevis via www.smulweb.nl

Fotomateriaal prijsuitreiking beschikbaar.

Voor meer informatie

Tom Rietveld
Schmidt Zeevis Rotterdam
PR & Communicatie
trietveld@schmidtzeevis.nl
06 51 217 918
www.schmidtzeevis.nl

Na de uitvinding van het kaken van haring door Willem Beukelszoon in 1480 opnieuw een vinding, die de kwaliteit van de haring ten goede komt.

Nieuwe Nederlandse innovatie voor Hollandse nieuwe haring

Haring op zijn best

Meestal wordt de haring al op zee gekaakt. In emmers gedaan met pekel en snel ingevroren. Er gaan zo'n 45 haring in een tonnetje. (emmer)

Dit invriezen is bij wet geregeld vanwege de voedselveiligheid. Minimaal 48 uur moeten de haringen ingevroren zijn en kunnen dan op transport naar de afnemers. Aangekomen bij de groothandel zal de haring ontdooid en verder gerijpt moeten worden. Deze handelingen vragen om een secure aanpak, omdat haringen nooit boven de 7° Celsius bewaard mogen blijven. 5° Celsius geldt als ideaal.

Schmidt Zeevis Rotterdam heeft samen met Van Weel Koeltechniek en Transmo, een wel heel bijzondere HARINGCONTAINER ontwikkeld , die het mogelijk maakt de vaatjes diepgevroren haringen te ontdooien en te laten rijpen met een 100% HACCP waarborging. De toepassing van de vinding is zo bijzonder, dat het intelligent eigendom is vastgelegd. De HARINGCONTAINER heeft een capaciteit om 300 emmers haring binnen 24 uur op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen. Daarna zijn de haringsnijders aan de beurt om de haringen netjes te fileren en te snijden, zodat de restaurants en de consument zich te goed kunnen doen aan het zilte zilver.

Koeltechniek in opta forma

In de container is een 50 cm hoge waterdichte bak geplaatst met op de bodem een koperen warmtewisselaar. 5 000 liter pekelwater dient als accu, waarin energie wordt opgeslagen. De warmtewisselaar is gevuld met foodproof clariant anti frogen 1 propyleen met een vriespunt van -22 C°. Deze glycol wordt gevoerd door een op de kop van de container geplaatste warmtepomp, die aangestuurd wordt door een tweetaps thermostaat. De aansturingstemperatuur is het water in de bak. Programmering voor de ingebouwde computer = 5,4C ° koelen naar 5C° en 4,8 C° verwarmen naar 5 C°. Boven de waterdichte bak liggen roosters, waarop de haringtonnetjes worden geplaatst. Roterende sproeikoppen - gevoed met het water -5° C uit de bak via een persleiding aan het plafond- sproeien het water over de bevroren emmers met haringen. Het sproeiwater onttrekt koude uit de bevroren emmers en vloeit door de roostervloer terug in de waterbak.

De computerbesturing ziet de afkoeling van het water: 4,8C° en stuurt de warmtepomp aan in de warmtemode. De emmers ontdooien en de temperatuur kan nooit boven de watertemperatuur komen. Gedurende 48 uur 3C°. De emmers worden dus maximaal ongeveer 3,2 C. De container is op en top beveiligd en via een alarmsysteem kan er ingegrepen worden als er afwijkingen zijn.

Meer dan een Container

Het is niet de eerste bijzondere container, die Transmo voor Schmidt Zeevis heeft gemodificeerd. Een paar jaar geleden is er voor de evenementenparty's zoals popconcerten, jazz etc een zgn container-verkoop-unit ontwikkeld onder de naam Happy Seafood. Ook op ander gebied heeft Transmo zijn strepen dubbel en dwars verdiend.

Voor meer informatie

Schmidt eevis Rotterdam

PR & Communicatie

Tom Rietveld

trietveld@schmidtzeevis.nl

mobiel 06 51 217 918


---- --