Provinciehuis Noord-Brabant in teken van schizofrenie


DEN BOSCH, 20090630 -- Zaterdag 4 juli staat het provinciehuis van Noord-Brabant in het teken van schizofrenie. Ypsilon Noord-Brabant organiseert een ontmoetingsdag voor mensen die met schizofrenie of psychose te maken hebben. Patiënten, familie, naastbetrokkenen en hulpverleners uit heel Brabant hebben zo de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. In deelsessies wordt daarnaast ingegaan op thema's als 'kwaliteit van de zorg', 'familie als partner in de zorg' en 'vroegherkenning van schizofrenie'.

Voorzitter van Ypsilon Noord-Brabant Ad Kolen: "schizofrenie is een ziekte die veel van mensen vergt. Zowel van patiënten, als van familieleden en naastbetrokkenen. Uit de steun van de Provincie spreekt begrip en waardering voor de jarenlange inzet van onze vrijwilligers." Ypsilon is de vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of psychose en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Er zit dus ook een feestelijk tintje aan de bijeenkomst.

De ontmoetingsdag is georganiseerd door Ypsilon Noord-Brabant in samenwerking met Anoïksis (vereniging van mensen met een schizofrene of psychotische stoornis), de Schizofreniestichting en de Stichting Verwenzorg. De dag is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant. Aan de ontmoetingsdag werken tal van vrijwilligers en professionals uit de GGZ belangeloos mee. Het complete programma is te vinden op www.trialoog.org.

Ypsilon is een landelijke vereniging met ruim 7000 leden. Schizofrenie is een psychiatrische ziekte die zich kenmerkt door psychoses. Een op de honderd mensen krijgt in zijn leven last van de ziekte. Anders dan vaak wordt gedacht heeft schizofrenie niets van doen met een gespleten persoonlijkheid.