Ingezonden persbericht


Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Van ridderhofstad tot pannenkoekenhuis
Een wandeling langs de ontwikkeling van het landschap van Oud- en Nieuw Amelisweerd

Zaterdag 4 juli, 16.00 uur

Wie kent Amelisweerd niet van de mooie wandelingen en het pannenkoekenhuis? Of de acties tegen de aanleg van de snelweg door dit mooie recreatiegebied?

Het landgoed kent echter ook een koninklijke geschiedenis. Zo heeft Amelisweerd het gebracht tot Ridderhofstad in de Middeleeuwen, als statig buitenhuis van één van de machtigste families van Utrecht in de 18e eeuw, tot mogelijke residentie van koning Lodewijk Napoleon. Zo ver is het niet gekomen. Deze geschiedenis valt nog af te lezen aan de landhuizen op het landgoed en de verschillende stijlen in landschapsarchitectuur. Zo is er een repertoire te vinden van tuinstijlen vanaf 1700, zoals de vroege Engelse landschapsstijl, de Rococo en de late Engelse stijl.

Aorta-gids Eva Roël neemt u mee op een koninklijke tocht door het landschap langs het bezoekerscentrum Oud-Amelisweerd, huis Rhijnauwen, verschillende appartementen (Nieuw-Amelisweerd) en enkele boerenhofstedes. Afsluitend krijgt u een lekkere versnapering in de Veldkeuken!

NB: De rondleiding vindt geheel buiten plaats, er wordt geen bezoek gebracht aan de landhuizen. Oud-Amelisweerd kan op afspraak worden bezocht via het Centraal Museum, Rhijnauwen kan op eigen gelegenheid worden bezocht en Nieuw-Amelisweerd wordt bewoond en is niet voor publiek toegankelijk.

Kosten: 15 euro / 12,50 euro voor Vrienden van Aorta, CJP, U-pas, 65+ en studenten Aanvang: 16.00 uur
Duur: circa 2 uur
Vertrek: Bezoekerscentrum Oud-Amelisweerd, Koningslaan 11A, Bunnik, streekbus lijn 41. Inschrijving en informatie: Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven (tours@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de excursie niet door.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030) 2321686.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht