Festival Noord in zuidelijke sferen


De wereldcultuur van Noord op één podium

ROTTERDAM, 20090624 -- Op zaterdag 4 juli 2009 zal het Johan Idaplein in Rotterdam Noord een metamorfose ondergaan als de eerste editie van Festival Noord losbarst en de wijde omgeving in zuidelijke sferen zal doen verkeren. Festival Noord biedt een gevarieerd programma voor jong en oud met muziek, dans, cabaret en poëzie. De eerste editie van het festival heeft speciale aandacht voor Marokko, maar er zal ook muziek en dans uit o.a. Turkije en Brazilië te zien en te horen zijn.

Ter gelegenheid van het festival zal op het Johan Idaplein een grote overkapping verrijzen, dus zelfs de wispelturige Nederlandse zomer zal geen roet in het eten kunnen gooien. Festival Noord begint om 14.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De organisatie is in handen van Stichting Al Jisr en de toegang is gratis.

Van 14.00 tot 16.00 uur richt het programma zich vooral op kinderen met optredens van gerenommeerde artiesten als Samba Salad en Hakim. Samba Salad maakt meer dan 30 jaar muziektheater voor kinderen. Hun tropische muzikale salade bevat veel meer dan alleen samba, want zij spelen ook salsa, calypso, kaseko, Afrikaanse en Arabische muziek. Samba Salad speelde al meer dan 4000 voorstellingen. Ook Hakim kennen wij goed van televisie, bijvoorbeeld van Sesamstraat en van zijn vele theatervoorstellingen.

Om 16.00 uur leidt Xclusivez het hoofdprogramma op onnavolgbare wijze in met een spectaculair dansoptreden en daarna is er geen houden meer aan. Rimah laat de tijden herleven van de legendarische Marokkaanse groepen Nass El Ghiwane en Lemchaheb en de Kriya Família trakteert het publiek op aanstekelijke Braziliaanse muziek en dans. Göksel Yilmaz laat met zijn ensemble horen waarom hij gerekend wordt tot de allerbeste Turkse artiesten die in Nederland te vinden zijn en de cabaretier Amar gaat in zijn solovoorstelling WIT! op zoek naar identiteit en vrijheid in een tijd dat gekenmerkt wordt door verandering en twijfels. Een opvallende naam in het programma is Denise Jannah. De van oorsprong Surinaamse zangeres wordt wereldwijd gerekend tot een van de grootste jazz zangeressen van onze tijd en zal op Festival Noord een intiem en verrassend optreden geven. Hierna breken de uitbundigste uren van Festival Noord aan met feestelijke en swingende optredens van Cheb Riahi en Faysal Ithran. De bij Marokkanen immens populaire Cheb Riahi staat bekend om zijn opzwepende optredens waarbij regadda en raï muziek de boventoon voert. Faysal Ithran zal het programma is stijl afsluiten. Op de karakteristieke ritmes van Berberse percussie bezingt hij met zijn indringende blues stem, de pijn en vreugde van de berbers - het Imazighen volk.

Tussen de muziek en dansoptredens door wordt poëzie voorgedragen door de jonge performing poet Najiba Abdellaoui, de bekende acteur en verteller Mahjoub Benmoussa en de Rotterdamse stadsdichter Jana Beranová.

Festival Noord wordt georganiseerd door Stichting Al Jisr in opdracht van deelgemeente Noord.





ingezonden persbericht