Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Wattbaan 31-49 3439 ML Nieuwegein Nieuwegein, 28 mei 2009 telefoon:+31 (0)30-7513650 fax : +31 (0) 30-7513651

Selectie Nederlands softbalteam voor internationale toernooien

Bondscoach Craig Montvidas en zijn staf hebben de namen bekend gemaakt van de 17 speelsters die zijn geselecteerd voor het Nederlands Softbal Team, dat in juli deelneemt aan drie belangrijke internationale evenementen.

Uit de Olympische ploeg van vorig jaar keren vijf speelsters terug in de huidige selectie: pitcher Rebecca Soumeru, catcher Nathalie Timmermans, infielders Petra van Heijst en Britt Vonk en outfielder Saskia Kosterink. Vijf van de huidige speelsters kwamen eerder voor Oranje uit, zeven speelsters zullen debuteren in de nationale ploeg. De debutanten zijn: Virginie Anneveld, Anne Blaauwgeers, Femke van Dusschoten, Nadine Marinus, Solange Starrenburg, Karin Tuk en Meike Witteveen. Landskampioen Computer SOS Tex Town Tigers levert met zeven de meeste speelsters aan het Nederlands team. Uit de voorselectie zijn vijf speelsters afgevallen, maar die blijven tot vertrek naar het eerste toernooi met de ploeg meetrainen en fungeren als reserves in geval van blessures.

De nationale softbalploeg neemt in juli deel aan de Canada Cup, de World Cup of Softball en het Europees Kampioenschap. Van 4 t/m 12 juli verblijft Oranje in Surrey (bij Vancouver) voor deelname aan het altijd sterk bezette toernooi om de Canada Cup, waarna wordt doorgereisd naar Oklahoma City (USA) voor de World Cup of Softball (16-20 juli). Het is voor het eerst dat Nederland een uitnodiging kreeg voor dit evenement, waaraan ook de nationale ploegen van Australië, Canada, Italië, USA en Olympisch kampioen Japan deelnemen. De internationale maand wordt afgesloten in het Spaanse Valencia waar van 27 juli t/m 1 augustus het Europees Kampioenschap op de agenda staat en dat is tevens een kwalificatietoernooi voor het WK van volgend jaar in de Verenigde Staten. Ter voorbereiding op deze evenementen werkt de nationale softbalploeg momenteel een uit 32 wedstrijden bestaande reeks af onder de naam Holland Tour, waarin elke woensdag en zondag twee wedstrijden worden gespeeld. Oranje speelt in de Holland Tour tegen in de hoofdklasse uitkomende ploegen, Jong Oranje, de Foreign All Stars (buitenlandse speelsters in de Nederlandse competities) en de nationale ploeg van Groot-Brittannië.

Het Nederlands Softbal Team staat vanaf december weer onder leiding van Craig Montvidas, die eerder al van 1997-1999 bondscoach was. In de daaropvolgende jaren was Montvidas hoofdcoach van de nationale softbalploegen van Griekenland en Groot-Brittannië, met wie hij deelnam aan Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Kwalificatie Toernooien. Montvidas wordt bijgestaan door de voormalige Amerikaanse topwerpster Nancy Evans en haar landgenote Tiffany McDonald, die de afgelopen jaren als werpster een belangrijke rol vervulde in het team van Florida State University.

De selectie van het Nederlands Softbal Team ziet er als volgt uit:

pitchers:
Dagmar Bloeming, Kirsten Scheele, Rebecca Soumeru (allen Sparks Haarlem) en Femke van Dusschoten (Iber Lengua Terrasvogels).

catchers:
Anne Blaauwgeers (Centrals), Nathalie Timmermans (Sparks Haarlem) en Karin Tuk (Computer SOS Tex Town Tigers).

infielders:
Virginie Anneveld, Petra van Heijst, Nadine Marinus, Britt Vonk, Meike Witteveen (allen Computer SOS Tex Town Tigers) en Chantal Versluis (Sparks Haarlem).

outfielders:
Nathalie Gosewehr, Solange Starrenburg (beiden Iber Lengua Terrasvogels), Saskia Kosterink (Sparks Haarlem) en Areke Spel (Computer SOS Tex Town Tigers).




De begeleiding bestaat uit:
Craig Montvidas (hoofdcoach), Nancy Evans (coach), Tiffany McDonald (assistent coach), Anouk Fermont (fysiotherapeut), Sanne Oude Egberink (fysiotherapeut), Rich Hooff (business manager), Paul Boonstra (team manager), Marco Stoovelaar (perschef).