KNHS


Tim Lips opnieuw naar topklassering
4 juli 2009
Tim Lips - Owaola

AKEN (KNHS) - Tim Lips (Made) heeft zich in de internationale drie sterren eventingwedstrijd van Aken opnieuw in de kop van het eindklassement genesteld. Met Van Schijndel's Owaola eindigde Lips als vijfde. Er heeft voor de 23-jarige eventing ruiter meer ingezeten, maar een slippartij bij de dertiende hindernis kostte enkele seconden en de mogelijke zege.

Het deelnemersveld startte in omgekeerde volgorde van de klassering, waardoor Lips van start ging met de twee ruiters na hem die na springen en dressuur de eerste en tweede plaats in beslag namen. Tim reed met Van Schijndels Owaola heel sterk in de cross. Hij liet de KWPN merrie die van Indoctro afstamt zeer voortvarend van start gaan. Tot en met de dertiende hindernis lag de ruiter uit Made op het schema om binnen de tijd van 7.12 minuten te finishen. Die dertiende hindernis was een combinatie van een boom op een heuvel en dan volgde een afdaling, waarna over een heel smal heggetje gesprongen diende te worden. Om het de ruiters op dat punt gemakkelijker te maken had parcoursbouwer Rudiger Schwartz daar een alternatief gebouwd, die tijd kostte. Op zich geen probleem, maar Lips wilde in die lijn net iets te veel vaart houden, waardoor de achterhand onder Owaola wegschoof. In plaats van tempo te behouden kwam de combinatie bijna tot stilstand en moesten paard en ruiter alle zeilen bijzetten om de alternatieve sprong te kunnen maken. Dat kostte tijd. Maar de wijze waarop Tim Lips zichzelf en zijn paard uit deze penibele situatie redde dwong respect af. Lips overschreed na 7.31 minuten de eindstreep en kreeg aan zijn totaal van 41.70 p. toch nog 7.60 p. toegevoegd. Het oponthoud bij de 13 hindernis kostte Tim ongever 10 seconden, waardoor hij rond de vier punten aan zijn totaal toegevoegd had kunnen krijgen. Daarmee had hij dan mogelijk nog niet gewonnen, maar zou hij zich welhaast zeker in de top drie hebben kunnen nestelen. Nu werd Tim uiteindelijk vijfde. Dit omdat de Australische Lucinda Fredericks met Headley Britannia, na dressuur en springen tweede, wel zonder hindernisfouten over de meet kwam, maar ruimschoots langzamer was dan Lips, waardoor zij zesde werd.

De leidster in het klassement, de Duitse Bettina Hoy liep met Ringwood Cockatoo, liep ook tegen tijdsoverschrijding aan en een weigering en eindigde uiteindelijk eindigde als 17de. De zege ging naar de Duitser Andreas Dibowski met Serve Well, terwijl zijn landgenote Ingrid Klimke met Butts Abraxxas tweede werd. Dit mede dankzij het feit dat deze amazone als enige de cross country binnen de tijd wist af te leggen. De derde plaats ging ook naar Duitsland en wel naar Dirk Schrade met King Artus, waarmee Duitsland ook de landenwedstrijd op naam schreef.

Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) liep met Coral Estate Tom Cruise II tegen twee weigeringen aan. Op de eerste waterhindernis had de amazone al enige moeite om de donkerbruine volbloed over de boom het water in te laten springen en twee hindernissen verder liep Tom Cruise langs het smalle puntje van de dertiende hindernis, waar even later Tim Lips ook in de problemen zou komen. "Mijn paard liep er gewoon langs en waar ik het meest van baalde was toch wel het feit dat het enige tijd duurde voordat ik Tom Cruise weer onder controle had, waardoor we het alternatief konden springen. Een eind verderop stond eenzelfde puntje in de cross en ik dacht daarop goed voorbereid te zijn, heb zelfs een blauwe plek van het drijven op mijn been, maar toch liep hij er weer langs. Dat is balen", aldus Naber-Lozeman.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag eventing:


1) Andreas Dibowski (Dui) - FRH Serve Well - 45.10
2) Ingrid Klimke (Dui) - FRH Butts Abraxxas - 46.70
3) Dirk Schrade (Dui) - King Artus - 48.60
5) Tim Lips (Made) - Van Schijndel's Owaola (v. Indoctro) - 49.30 28) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Coral Estate Tom Cruise II - 119.10

Uitslag eventing teams:


1) Duitsland - 140.40

2) Groot-Brittannië - 173.90

3) Nieuw Zeeland - 250.30

Foto Tim Lips met Owaola door: www.melissen.net en www.jmint.eu