Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

http://www.skatebond.nl

Tweede overwinning in drie dagen voor Bart Swings


Bart Swings heeft zaterdag in Staphorst zijn tweede wedstrijd in drie dagen op Nederlandse bodem gewonnen. De Vlaming bleef in de massasprint zijn Nieuw-Zeelandse ploeggenoot DJ Nation en Karlo Timmerman voor. Daarmee werd het een internationaal podium na de tiende etappe van de Univé World on Wheelscompetitie.


Bart Swings kende het parcours, want hij werd hier in 2007 ook Europees kampioen op de marathon bij de junioren. Op de snelle, overzichtelijke ronde van Staphorst eindigt de A-wedstrijd al jaren in een massasprint, ondanks de vele ontsnappingspogingen. Bart Swings' sterke ploeg CadoMotus had hier rekening mee gehouden. Swings: "Een kopgroep kan hier nooit uit het zicht rijden, al leek het een keer te lukken met de groep waar mijn ploeggenoot Shane Dobbin bij zat. Onze bedoeling was bij elke ontsnapping een man mee te hebben."


Karlo Timmerman (Habovo), afkomstig uit Staphorst en nu wonend in Groningen, was redelijk tevreden met de derde plaats. "Ik heb de hele week op schaatsen gestaan, tot en met vandaag. Dat is een beetje andere voorbereiding dan eigenlijk zou moeten. Ik voel het nog aan mijn benen." Het gedrang in de massasprint was, zoals vaak in Staphorst, niet van de lucht. "Het leek de Tweede Wereldoorlog wel," zei Sjoerd Huisman (Nefit), die als zevende eindigde. "Met CadoMotus als de kampbeulen," voegde zijn ploegmaat Gary Hekman (zesde) eraan toe.


De gemiddelde snelheid van de race over 42 km lag op ruim 40 km per uur, de topsnelheid op 46.
Timmermans ploeg was veel in de aanval geweest. Ook Ingmar Berga (DSB), met ploegmaat Arjan Smit in een controlerende rol, probeerde herhaaldelijk het peloton te verlaten. Alleen, maar ook in gezelschap van Ted Ooijevaar (Skatemill-Powerslide). Berga werd uiteindelijk vierde. Verder was Bart Swings een keer met klassementsleider Crispijn Ariëns (Power-play.nl) op de vlucht. Swings' ploeg, die ook furore maakt in wereldbekerwedstrijden, liet niemand ver wegrijden.


In het skeelerdorp Staphorst was het een thuiswedstrijd voor veel rijders, onder wie Klaas de Weerd (vijfde), Gerwin Smit (negende), Gerard en Jurrian Haasjes, Jan Bloemert en André Akkerman.


Dames (25 km)


Elma de Vries is weer uit de kleine sportieve dip van de afgelopen weken. Ze won de sprint van de leidende groep van vijftien vóór Brooke Lochland en marathonkampioene Mariska Huisman.
Eerder in de wedstrijd had De Vries samen met Lochland een ontsnapping geforceerd. Later viel het peloton uiteen en ontstond een grote hoofdgroep.
Anniek ter Haar, die vierde werd vóór de Vlaamsen Britta Vantournhout en Jessica Gaudesaboos, blijft aanvoerster van het klassement vóór Lochland.
Junior Irene Schouten uit Andijk sleepte een verdienstelijke zevende plaats in de wacht.


Beloften (30 km)


Wim Dillen triomfeerde in de wedstrijd van de beloften. De sterke junior, die 's ochtends al een puntenkoers had gereden, overtroefde in de pelotonsprint Frank Posthumus, die tweede werd, en Taeke van Lingen, die de derde plaats pakte.
Tot in de laatste ronde waren er kopgroepen. De laatste vluchtgroep bestond uit Niels Mesu, Sander Corne, Roy Mulder, Klaas van der Wal, Yannick Verleene, Bart Hakkenberg en junior Erik van de Worp. Zij hadden rondenlang voor het peloton uitgereden, maar werden op de valreep teruggepakt.
Taeke van Lingen had ook al samen met Erik Valent in een ontsnapping gezeten. En daarvóór was er een kopgroep met juniorenkampioen Robert Post, Thies Frankema, Angelo van der Zwan en opnieuw Bart Hakkenberg en Klaas van der Wal.


Masters (20 km)


Arnoud Mooibroek won zijn eerste wedstrijd bij de masters. De eerstejaars master uit Harderwijk was in de voorlaatste ronde ontsnapt met Bert Adema. Adema blies zich op, want hij had in de warmte al eerder in de wedstrijd een solo-ontsnapping geforceerd. Mooibroek behield voldoende voorsprong op het sprintende peloton. René van der Meulen sprintte naar de tweede plek, Bauke Thijsseling naar de derde.
Ook de Vlaming Jean-Luc Ostyn was alleen op avontuur geweest. Verder waren er diverse uitvallen, die niet tot echte kopgroepen leidden.
Bauke Thijsseling blijft leider in het klassement vóór Rob Jager en Carlo van der Zwan.


Uitslagen en klassementen: http://www.skatebond.nl/ , klik op 'Uitslagen en klassementen', 'Landelijke klassementen' en 'Univé World on Wheels'