VVV Zuid-Holland Zuid


Veertiende Dordtse Boekenmarkt op zondag 5 juli

Op zondag 5 juli 2009 vindt in de historische binnenstad van Dordrecht voor de veertiende keer de Dordtse Boekenmarkt plaats. Van 10.00 tot 17.30 uur zijn in zo'n 580 kramen antiquarische en tweedehands boeken te koop. Aantrekkelijke activiteiten langs het traject zorgen voor afwisseling tijdens het zoeken naar boeken. Het thema van de boekenmarkt is in 2009: Cartografie, schoolplaten en atlassen.

De Dordtse Boekenmarkt is de op één na grootste van ons land. In veel kramen krijgen dit jaar atlassen, cartografie, de historische kaarten van Isings en de natuurschoolplaten van Jetses extra aandacht. Cartografie en schoolplaten behoren tot één van de meer dan 100 specialisaties die op de Dordtse Boekenmarkt te vinden zijn. Op jacht naar bijzondere uitgaven, eerste drukken of gewoon een mooi of spannend boek? Het is er allemaal: boeken over bijvoorbeeld fotografie en kunst, poëzie en literatuur, techniek, geschiedenis, religie, planten en bloemen of science fiction, kinderboeken en reisboeken. De boekenmarkt is ieder jaar weer een feest voor echte verzamelaars, boekenverslinders op zoek naar koopjes, literatuurliefhebbers en flanerende voorbijgangers die verrassende ontdekkingen doen.

Boekenmarktgidsje
De Dordtse Boekenmarkt is een sfeervolle antiquarische boekenmarkt die zich afspeelt in de monumentale binnenstad van Dordrecht. De kramen staan op de Voorstraat, Groenmarkt, Stadhuisplein, Visstraat, Sarisgang, Statenplaats, Statenplein, Nieuwstraat, Museumstraat, Steegoversloot, Hofstraat en Het Hof. Eind mei verschijnt het handige boekenmarktgidsje met het gehele markttraject, de adressen van de deelnemers, een overzicht van alle specialisaties, informatie over de activiteiten op en rond de boekenmarkt en een plattegrondje. Het is gratis verkrijgbaar bij VVV/Intree Dordrecht, Spuiboulevard 99. Op 5 juli wordt het ook op de boekenmarkt uitgedeeld.

Activiteiten
Rondom de boeken is een gevarieerd activiteitenprogramma samengesteld waarin het thema een belangrijke rol speelt. Erfgoedcentrum DiEP richt in het Centrum Beeldende Kunst een expositie met historische schoolplaten in, evenals een schoolklas. Drie `schoolmeesters', waaronder schrijver Kester Freriks, vertellen er verhalen bij. De Centrale Bibliotheek fungeert als `boekenstalling' en heeft een speciale boekenverkoop. Ook zijn er tentoonstellingen te zien. In de Kunstkerk kun je kennismaken met de landelijke debutanten die dit jaar geselecteerd zijn voor de Academica Debutantenprijs. Op het Hof zorgt het Strijkkwartet La Dolce Vita voor muziek.

En meer
Muziek is ook te horen op het Stadhuisplein, het Scheffersplein, in de Kunstkerk, de Bibliotheek en het Centrum Beeldende Kunst. Live treden hier op: Dubbel blaaskwintet I Fiati, Meriende Cena, Ellen van Beek (mezzosopraan) en Aafje van Gemert (piano), fluit- en harpduo LeoNina en Mirre & Mirek.

Kinderen verkopen boeken en andere spulletjes in speciale kinderkramen op de Groenmarkt. Kinderboekenwinkel De Giraf organiseert er net als vorige jaren speciale kinderactiviteiten. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn ook de kunst- en antiekhandels, galeries en antiquariaten van het Kunstrondje Dordt geopend.

Informatie
De Dordtse Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in juli en is een initiatief van de Dordtse Vereniging van Kunst en Antiekhandelaren. Meer informatie over de markt, de deelnemers en de activiteiten is te vinden op de website
http://www.dordtseboekenmarkt.nl/.

Overige inlichtingen: VVV/Intree Dordrecht, Spuiboulevard 99, telefoon 078-632 24 50 (speciaal boekenmarktinfonummer) of 0900-463 68 88, http://www.vvvdordrecht.nl/.

einde persbericht