Gemeente Brummen


Landheer voor een dag op zondag 5 juli: op de thee bij de gravin

(Oorspronkelijke publicatie datum: 25-06-2009)

Zondag 5 juli is het eindelijk zover. Dan wordt voor de eerste keer in onze gemeente het evenement Landheer voor een Dag georganiseerd. Deze dag is bedoeld om de prachtige landgoederen in de gemeente Brummen onder de aandacht te brengen bij het publiek. De dag wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Van Ooijen op Kasteel Engelenburg met een spectaculaire valkeniersshow.

Tijdens deze dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ieder landgoed heeft een thema. Er worden wandelingen georganiseerd met verassingen om het landgoed echt te kunnen beleven. Op bijzondere plekken kun je bijvoorbeeld een verhalenverteller tegen komen of muziek en dat alles in het kader van de geschiedenis van het betreffende landgoed. Ook zijn er veel speciale activiteiten voor kinderen.

De gemeente Brummen telt vele prachtige landgoederen die allemaal zijn gelegen op het overgangsgebied van de Veluwezoom met haar majestueuze bossen en het glinsterende IJsseldal. De meeste landgoederen zijn helaas voor het publiek niet toegankelijk. Ze worden particulier bewoond of worden gebruikt als hotel en/of conferentieoord en kunnen vaak alleen vanaf de weg bekeken worden. Daarom is de mogelijkheid om op 5 juli daadwerkelijk in de landgoedtuinen rond te kijken en in-formatie te krijgen over het landgoed extra bijzonder. Bij enkele landgoederen mag ook binnen gekeken worden. Alle entree (met uitzondering van Landgoed Voorstonden) en alle activiteiten zijn gratis.

Deelnemende landgoederen en historische oliemolen Landheer voor een Dag speelt zich af op de volgende zes landgoederen in de gemeente Brummen: Kasteel Engelenburg, Huize Voorstonden, landgoed Spaensweerd, De Wildbaan, Het Leusveld en Huis te Eerbeek. Ook zal de oliemolen bij landgoed Huis te Eerbeek deze dag speciaal opengesteld zijn voor publiek. Studenten van Hogeschool Saxion heten de bezoekers van harte welkom op de landgoederen.

Veel activiteiten voor jong en oud
Tijdens deze dag worden er veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Ieder landgoed heeft zijn eigen thema. Op alle landgoederen worden speciale rondwandelingen door het IVN verzorgt en wordt de geschiedenis op een bijzondere wijze belicht. Er zijn tal van verassingen om het landgoed echt goed te kunnen beleven. Op bijzondere plekken kom je bijvoorbeeld een verhalenverteller tegen. Er worden sterke, stoere en ook historische verhalen verteld. Er is live muziek te beluisteren op bijzondere plekjes en wordt soms zelfs vanaf een balustrade ten gehore gebracht.

Prinses zoekt prins
Ook voor de kinderen valt er heel veel te beleven. Ze kunnen op de foto met een prinses. Er worden tal van workshops gegeven zoals: zelf foto´s maken van een landgoed, kroontjes maken, meedoen met een workshop schilderen en van keramiek een eigen engel of tovenaar boetseren. Ook kunnen kinderen uilenballen pluizen en zo de herkomst van de botjes ontdekken, kennismaken met golf of op onderzoek uit naar wat er zoal in een oude beek leeft. Alle activiteiten voor de kinderen zijn natuurlijk heel erg leuk, maar ook nog eens leerzaam. Er wordt namelijk spelenderwijs ook iets verteld over het landgoed waar ze dan zijn!

Iedereen is welkom!
Kinderen, ouders, opas en omas. Iedereen is welkom op de landgoederen op zondag 5 juli.
Hieronder kun je de flyer met het programma downloaden:
- flyer met programma

Het volledige programma, adresgegevens en meer informatie is ook te vinden op:

- www.landheervooreendag.nl

- www.develuwe.nl