Gemeente Woerden

Verjaardag Woerdense Koeiemart

02 jul 2009
Op 5 juli 1410 kreeg de stad Woerden van hertog Jan van Beieren nieuwe privileges: een vrijmarkt voor paarden, welke in juli (Sint Petrus) werd gehouden.
Als tweede nieuw privilege kreeg Woerden een markt voor runderen. De rundermarkt werd gehouden in oktober (Sint Victor). Dit was de basis voor de Woerdense Koeiemart.

Zondag 5 juli is dus eigenlijk de echte verjaardag van de Koeiemart. Heel 2009 viert Woerden dat ze voor de 600ste keer het recht heeft een Koeiemart te houden. Het hele jaar door worden verschillende activiteiten georganiseerd die een link hebben met dit jubileum. In de maand juli:

Woerdense Paardendagen
Op 3 en 4 juli worden de Woerdense paardendagen (Concours Hippique) gehouden op het Exercitieveld. De vrijdag staat volledig in het teken van dressuur, zaterdag springen en mennen. Meer informatie? Kijk op www.tournoyruiters.nl

Presentatie voor ouderen
Op diverse locaties wordt een presentatie getoond voor ouderen, waarin de geschiedenis van de Koeiemart wordt belicht. De presentatie bevat veel sfeerbeelden van de laatste 50 jaar. Dit initiatief is een samenwerking van de Stichts Hollands Historische Vereniging, de Club van Ooit en het Gilde vanwege het 600-jarig jubileum van de Koeiemart.


* Zaterdag 4 juli 10.00 uur Park Oudeland, Oudelandseweg
* Maandag 6 juli 14.00 uur Huize Zandwijk (Plein 2), Rembrandtlaan 2

Workshop koeien schilderen voor kinderen
Woensdag 8 juli van 14.00 - 16.30 uur organiseert de Kunstkring een workshop `koeien schilderen' voor kinderen van 8 tot 10 jaar. De workshop vindt plaats in de koeienstal van Gert Kastelijn, 's-Gravensloot 23 te Woerden onder leiding van de Woerdense kunstenaars Tineke Hoepman en Mieke Mars. Aanmelden kan via Tineke, tel (0348) 420 342 of Mieke, tel: (0348) 402 679.

Lekker Woerden
Een culinair eet- en drinkfestijn op 18 juli van 15.00 - 20.00 uur op het Kerkplein. Horecagelegenheden en winkels laten bezoekers genieten van allerlei culinaire hoogstandjes. U proeft het Groene Hart in de binnenstad van Woerden.

Een overzicht van alle activiteiten vindt u op
www.woerden.nl/koeiemart