Ingezonden persbericht


Persbericht ROOD Alkmaar

4 juli 2009

Nachttrein actie ROOD een groot succes!

De afdelingen Alkmaar, Haarlem en Haarlemmermeer van de SP-jongerenorganisatie ROOD hebben gisteren met succes actie gevoerd voor een aansluiting op het nachtnet van de NS van de steden Haarlem, Alkmaar en Zaandam.

Het plan van ROOD is om als proef een nachttrein op het traject Amsterdam-Haarlem-Alkmaar-Zaandam-Amsterdam en vice versa te laten rijden, om te beginnen eens per uur op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht. Het plan gaat volgens de NS circa E1.000.000 per jaar kosten. In Noord-Brabant waar sinds 2007 een soortgelijke proef werd gehouden, bleek dit al binnen anderhalf jaar rendabel te zijn. De verwachting is dat dit ook in Noord-Holland binnen twee jaar het geval zal zijn

De ROOD afdelingen voerden hiervoor vrijdagavond actie door met slaapzakken op het station Alkmaar NS te gaan liggen, alsof ze de laatste trein gemist hadden en op het station zouden moeten overnachten. Ook haalden ze hierbij vele handtekeningen op. De reacties van reizigers waren louter positief.

Dago Wellink, fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten prees het enthousiasme van jong en oud voor de nachttrein.

Folkert Zeilemaker zegt zeer tevreden te zijn over de actie. "We hebben ruim 350 handtekeningen opgehaald. Vrijwel iedereen die met de trein reisde wilde ook tekenen. Zo zie je maar hoe het leeft onder de reizigers." Een vrouw die zelf niet vaak met de trein reist gaf bijvoorbeeld aan de actie toch te steunen omdat haar kinderen dan ook weer veilig thuis zouden kunnen komen na een avond stappen in Amsterdam.

Tot op heden zijn er 7000 handtekeningen opgehaald. Zodra er 10.000 handtekeningen opgehaald zijn, zullen ze aan de Provinciale Staten en de gemeenteraad van de betrokken steden aangeboden worden.

Iedereen die deze actie wil steunen kan terecht op www.nachttreinalkmaar.nl of www.nachttreinnoordholland.nl