Ingezonden persbericht


Persbericht Cinedans 2009


CINEDANS 2009

WINNAAR DIORAPHTE AWARD 2009
Film RUNNING SUSHI
van Mara Mattuschka, Chris Haring / Liquid Loft

Winnaar Dioraphte Student Award 2009
Newton's 3rd van Bas Hesen

Speciale Vermeldingen: Nora en Nearness

Publieksprijs: Felures

Cinedans
Exploring Boundaries

1 t/m 11 juli 2009
de Balie, Melkweg, Theater Bellevue, Paradiso, CASZUIDAS

Foto's zijn te downloaden van www.cinedans.nl (Pers/Foto's)

Winnaar Diorapthe Award: Running Sushi
Op zaterdag 4 juli is tijdens Cinedans, dans - film - media festival in de Balie in Amsterdam de Dioraphte Award 2009 uitgereikt aan Johnny Schoofs, danser in de film Running Sushi. Deze film van regisseuse Mara Mattuschka i.s.m. choreograaf Chris Haring van Liquid Loft toont een terloops gesprek van een man en een vrouw in een sushirestaurant. De film werd door de jury unaniem als winnaar gekozen.

Voorzitter van de jury filmmaker Hans Hylkema verwoordde de mening van de jury als volgt: 'Camerawerk wordt gecombineerd met ingenieuze bewegingstechnieken, waarvoor misschien geen levende danser is gebruikt maar wel de "studie van beweging". Je wordt als kijker meegezogen in het verhaal. Het geheel klopt, belettering en licht zijn mooi uitgewerkt. Kortom: een volwassen film en een echte winnaar.'

Winaar Dioraphte Student Award: Newtons 3rd
Een jury koos niet alleen de Dioraphte Jury Award, maar voor het eerst dit jaar ook de Dioraphte Student Award. Deze ging naar Bas Hesen voor zijn film Newton's 3rd. Een korte film over een poppenspel tussen een danser en een machine.

De jury
De jury van de Dioraphte Awards bestond dit jaar uit Cora Bos-Kroese (choreografe en oprichtster van C-scope), Marit van den Elshout (directeur CineMart), Hans Hylkema (filmmaker), Jan Schuijren (onafhankelijk curator beeldende kunst), Leo Spreksel (artistiek directeur Korzo en CaDance) en Yteke Waterbolk (ex-danseres NDT en dansdocent).

De jury kende naast de Dioraphte Awards een Speciale Vermeldingen toe aan de film Nora van Alla Kovgan en David Hinton en met danseres Nora Chipaumire en in de categorie Studenten aan de film Nearness van William Collins.

Tijdens het festival kon ook het publiek zijn favoriete korte dansfilm kiezen, Felures van Nicolas Paulowski en Alexis Ducord werd bekroond met de Publieksprijs.

CINEDANS 2009 succesvol van start
CINEDANS, dat dit jaar voor de zevende keer plaatsvindt, is succesvol van start gegaan met een uitverkochte opening. Cinedans duurt tot en met 11 juli.
* De openingsfilms zijn nog te zien op vr 10 juli in de Melkweg.
* Ook in de Melkweg op do 9 juli een film van Sidi Larbi Cherkaoui en Gilles Delmas.
* MOVING MEDIA, 7 & 8 juli in Theater Bellevue
* Daarnaast toont Cinedans nog de hele maand juli een shortsprogramma op het buitenscherm van CasZuidas in Amsterdam-Zuid. Het volledige programma is te vinden op www.cinedans.nl.



Ingezonden persbericht