Landelijke Studenten Vakbond


Tweede Kamer remt ambitieuze student

pers | 05-07-2009

Afgelopen nacht heeft de Tweede Kamer gestemd over een aanpassing van de wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW). De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is ontstemd over de beslissing van de Kamer om het wettelijke maximale collegegeld van EUR1620,- voor de tweede studie af te schaffen. Dit betekent dat hogescholen en universiteiten in de toekomst vrij zijn om tienduizenden euro's per jaar te vragen als een student al eerder een diploma heeft behaald.

De nieuwe regeling zal vooral de ambitieuze student duperen, omdat het grote financiële gevolgen heeft voor die studenten die in de toekomst twee opleidingen na elkaar willen volgen. Vice-voorzitter Dennis Wiersma: "De maatregel zal de zo gewilde kenniseconomie schaden en is in strijd met de doelstellingen van het kabinet om in te zetten op excellentie in het hoger onderwijs." Schijnbaar vindt de Tweede Kamer dat de beslissing van studenten om door te studeren moet afhangen van hun banksaldo in plaats van interesse en motivatie.

Ondanks deze tegenvaller voor de student zijn er op een aantal andere vlakken verbeteringen. Zo heeft de kamer geëist dat er een onderzoek komt naar de verbetering van de positie van opleidingscommissies. Ook komt er een student met een adviserende stem (ook wel bekend als studentassessor) in het College van Bestuur van iedere instelling. Daarnaast zal er op elke instelling een klachtenloket komen, zodat er een centraal punt is waar studenten met al hun vragen en klachten terecht kunnen en gewezen worden op de juiste rechtsgang.