Ingezonden persbericht


Zondag 5 juli, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

Ribattuta Ensemble o.l.v. Dick Duijst

Claudio Monteverdi - Venetiaanse Vespers

In de kunstgeschiedenis ontstaat er aan het eind van de zestiende eeuw een sterke stroming die zich afwendt van de strenge klassieke opvattingen uit de renaissance over schoonheid en welluidendheid om een meer emotionele en expressieve richting in te slaan die uiteindelijk naar de barokke periode zal leiden. Dit wordt wel Maniërisme genoemd, in de muziek spreken we onder meer van 'Seconda prattica', een term aangereikt door de belangrijkste representant van deze richting: Claudio Monteverdi (1567 - 1643).

Diens Venetiaanse Vespers zijn feitelijk een compilatie, samengesteld door Dennis Stevens, van composities uit de verzamelingen 'Selve Morale e Sprituale' uit 1640 en 'Messa, Salmi, Letanie' uit 1650, werken die getoonzet zijn voor een uitbundig ensemble van 7 solisten, dubbel koor, strijkers, trombones en orgel.

Het Ribattuta Ensemble is een betrekkelijk nieuw professioneel gezelschap van 24 zangers, dat uit verschillende stijlperiodes put en in 2007 succesvol debuteerde in de Utrechtse Pieterskerk met muziek van het hof van Filips II.