Gemeente Voorschoten

mee!

1-1-2 daar pak je ook daders mee!

Met de lancering van de actiewebsite www.112heterdaad.nl is het startsein gegeven. In de campagne wordt de samenleving opgeroepen bij elke heterdaadsituatie direct 1-1-2 te bellen. Een heterdaadsituatie is wanneer een dader tijdens het plegen van een strafbaar feit gezien wordt.

Heterdaadjes van groot belang
Nieuwe promotie van het alarmnummer 1-1-2 is hard nodig. Onderzoek leert dat slechts één op de negen mensen die een misdrijf zien gebeuren, direct 1-1-2 belt. Daar komt nog bij dat 85% van de bij de politie gemelde criminaliteit direct of indirect wordt opgelost door heterdaadacties. Een goed en snel gebruik van 1-1-2 betekent dus meer "boeven vangen".

Zware en lichte misdrijven
De oude campagne met de slogan "1-1-2 als het om mensenlevens gaat" heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedereen in Nederland het nummer kent. Maar de slogan heeft ook voor misverstanden gezorgd. Veel mensen denken dat het nummer alleen bedoeld is voor noodgevallen, waarbij mensenlevens op het spel staan terwijl het nummer juist bedoeld is in gevallen wanneer elke seconde telt. Een misdrijf op heterdaad is zo'n geval. Daarbij gaat het niet alleen om zware mishandelingen, maar ook om bijvoorbeeld de diefstal van een fiets of de vernieling van een bankje in het park.

Kom in actie
Inwoners kunnen een actieve rol spelen in de veiligheid in hun eigen woon- en leefomgeving. Niet alleen door direct 1-1-2 te bellen als ze onraad zien of getuige zijn van een misdrijf, maar ook door in actie te komen. Bijvoorbeeld door foto's te maken of een verdachte in de gaten te houden tot de politie er is.

Zie Youtube kanaal van Politie Hollands Midden voor de 112 heterdaad film.

* 5 juli 2009