KNHS


Anky tweede in Kür Aken
5 juli 2009
Anky van Grunsven - Salinero1

1 | 2 | 3

AKEN (KNHS) - Na een uiterst harmonieuze Kür moesten Anky van Grunsven (Erp) en IPS Salinero nog eens het onderspit delven. De Kür was bijna foutloos en in alle onderdelen toonde Salinero zich van zijn beste zijde. Toch was het net niet genoeg. De Amerikaan Steffen Peters had misschien een net iets hogere moeilijkheidsgraad in zijn Kür ingebouwd dan Van Grunsven, waardoor de matige pirouettes van Ravel ruimschoots werden goed gemaakt.

Dat de strijd op zondagochtend in de Kür zou gaan tussen Minderhoud, Van Grunsven en Peters stond op voorhand vast. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) leverde met Exquis Nadine een mooie Kür af met sterke verruimingen, maar merkte dat zijn changementen net niet constant genoeg waren. Toch maakte de merrie in de drafreprises veel indruk en dat leverde een waardering op van 80%. Hans Peter kan terug zien op een uiterst geslaagd uitstapje naar Aken. Eerder op de dag had hij al de Piaff Prijs gewonnen, waarmee de meest succesvolle dressuurruiter van het concours wordt onderscheiden. Met de dekhengst Florencio reed Minderhoud meerdere malen in de prijzen, zoals op zaterdag in de Intermédiaire I, waarin hij derde werd. Sander Marijnissen (Wijdewormer) werd daarin met Sander vierde. In de late uren van de zaterdag legde Minderhoud met Exquis Escapado beslag op de zege in de Kür op muziek van de combinaties die in de Lichte Tour van start waren gegaan. In die Kür, die openstond voor de ruiters die deelnamen aan de CDI wedstrijden, ging de zege naar Hans Peter Minderhoud voor Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) met Nartan, terwijl Stephanie Peters (Roermond) met Jeff derde werd.

In de Kür van zondagochtend reed Sander Marijnissen met Moedwil zich naar de 12de plaats. Minderhoud werd dus derde en Van Grunsven tweede. Anky reed sterk, maakte bijna geen fouten en Salinero bleef geconcentreerd. De klanken van Wibi Soerjadi's compositie 'Dance of Devotion' klonken fraai, maar het was net of de betovering die deze muziek kan oproepen ontbrak. Steffen Peters reed binnen met donderend geweld en zette artistiek gezien volgens de jury een rit neer van hoger niveau. De Amerikaan, die van geboorte Duitser is, won en blijft de vraag of Anky zonder een enkele fout van Peters wel had gewonnen.

Meest opvallende aspect van de dressuurweek in Aken was het tegenvallende presteren van de Duitse ruiters. Dat werd misschien wel het meest treffend in beeld gebracht met slechts twee Duitse deelnemers in de afsluitende Kür op zondagochtend, waarin Heike Kemmer met Bonaparte niet verder wist te komen dan een vijfde plaats en Matthias Alexander Rath met Sterntaler-Unicef tot de zevende. Daarmee werd wellicht het beeld bevestigd dat gedurende deze week in Aken is ontstaan dat Duitsland als dressuurnatie wankelt.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag dressuur Kür:


1) Steffen Peters (USA) - Ravel (Contango x Democraat) - 85.600%
2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 84.500%
3) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 80.000%
12) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwill (Goodwill x Beaujolais) - 70.950%

Huldiging best geplaatste dressuuruiter van het concours:


1) Hans Peter Minderhoud - 402

2) Matthias Alexander Rath (Dui) - 366

3) Nathalie zu Sayn-Wittgenstein (Den) - 310

Foto's Anky van Grunsven en Hans Peter Minderhoud door: www.melissen.net en www.jmint.eu