Ingezonden persbericht




Colijnsplaat, 5 juli 2009

Lichte wind en veel zon kenmerkten de 39ste editie van de DELTAWEEK van 26 juni t/m 5 juli. De laatste dag besloot de wedstrijdleiding na uren wachten de races vanuit Colijnsplaat af te blazen bij gebrek aan wind. Gelukkig werden er vrijdag en zaterdag al voldoende wedstrijden verzeild voor een geldig ORC Klassekampioenschap Zuid. Dit betekent dat de New Frontier van Jan Bart wint in de grootste klasse, de ORC 2 en de Beau Bateau van Henk van Zweden in de ORC 3. Degenen die gedurende de hele DELTAWEEK het best presteerden wonnen het DELTAWEEK totaalklassement. Deze prijs ging naar de YachtVision 34.7 in de ORC 2 en de Strax in de ORC 3.

Dat de Veronicarace op de Noordzee veruit de spectaculairste wedstrijd was van de DELTAWEEK, daar zijn de zeilers het allemaal over eens. "We hebben onze topsnelheid met 2 knopen verbeterd!" zegt Cock Baas, die de DELTAWEEK in de ORC 4 won. Arne Hubregtse, die met zijn Flin (ORC 1) het ORC Klassekampioenschap én de DELTAWEEK op zijn naam schreef, legt uit: "Het was een prachtig spinnakerrak met heel veel wind op de terugweg." Spannend was het in zijn klasse echter de hele week. "Het lag dicht bij elkaar. Iedere wedstrijd heeft wel zijn spannende momenten. Gisteren wonnen we bijvoorbeeld een wedstrijd met 5 seconden verschil."

Feest in Zierikzee

Nieuw dit jaar was de grootse opzet in Zierikzee. Er stond een grote feesttent met live muziek en een spectaculaire lasershow. Overdag was er op de kades vanalles te beleven. "Het was feest in Zierikzee", zegt Arthur Arets van de Yachtvision 34.7. Ook genoot zijn team van de gezelligheid doordeweeks. "Je bent met minder boten en leert elkaar steeds beter kennen. In Wemeldinge lagen we met de spiegels tegen elkaar aan biertjes te drinken." Cock Baas van de Impulse kan dit beamen: "De doordeweekse dagen zijn zeker zo gezellig als de grote feesten in de weekends." Over de doordeweekse wedstrijden van haven tot haven is hij te spreken: "Het vaarwater bij Yerseke is erg mooi. Door de sterke stroming valt daar veel te winnen en te verliezen. Dat was een van de mooiste etappes."

De Shamrock van Wim Vandesande won de DELTAWEEK in de ongemeten klasse. Zij voeren de hele week wedstrijden van minstens 10 mijl op de Oosterschelde. Winst in deze klasse betekent dat je het volgende jaar niet meer mee mag doen. De prijs is namelijk een ORC meting.

Over de DELTAWEEK

De DELTAWEEK is een verzameling van traditionele Zeeuwse en Rotterdamse zeilwedstrijden. Het eerste weekend (26 t/m 28 juni) voer de vloot vanuit Zierikzee en het tweede weekend (4 en 5 juli) vanuit Colijnsplaat. In de tussenliggende week deden de zeilers iedere avond een andere haven aan de Oosterschelde aan. Sinds dit jaar is het eerste weekend van de DELTAWEEK

De DELTAWEEK wordt sinds dit jaar gesponsord door DELTA, the Multi Utility Company. Met de genoemde uitbreidingen wordt een eerste stap gezet in de verdere uitbouw van de DELTAWEEK, hét watersportevenement van Zeeland. In de komende jaren zal de DELTAWEEK qua vaargebied en de omringende activiteiten verder uitbreiden.

Totaalklassement DELTAWEEK:

ORC 1:


1. Flin, Arne Hubregtse, Scharendijke

ORC 2:


1. Yachtvision 34.7, Harry Amsterdam, Sneek


2. Spirit Lady, John Dijkstra, Arnemuiden


3. Aqua Vitesse, R. Rot, Bruinisse

ORC 3:

1. Strax, T.A. van Dijkhuizen, Dordrecht


2. Krachtig, Kees Keetels, Teteringen


3. Musketeer, C. Buise

ORC 4:


1. Impulse, Cock Baas, Weteringbrug

ORC 5:


1. Furie, B. Hoefsloot, Ede

Ongemeten:


1. Shamrock, Wim Vandesande, Geel (BEL)

R&P B:


1. Nieuwe Maen, Ed van der Dusse, Moergestel

R&P C:


1. Schuimer, P. Overwater, Mijnsherenland

Uitslagen ORC Klassekampioenschap Zuid 2009:

ORC 1: Flin, Arne Hubregtse, Scharendijke

ORC 2: New Frontier, J.J. Bart, Hellevoetsluis

ORC 3: Beau Bateau, H.J. van Zweden, Middelburg

ORC 4: Impulse, C. Baas, Weteringbrug

ORC 5: Furie, B. Hoefsloot, Ede

Flin, winnaar DELTAWEEK en ORC Klassekampioenschap Zuid ORC 1

YachtVision 34.7, winnaar DELTAWEEK ORC 2

Impulse, winnaar DELTAWEEK en ORC Klassekampioenschap Zuid ORC 4

Furie, winnaar DELTAWEEK en ORC Klassekampioenschap Zuid ORC 5

Schuimer, winnaar DELTAWEEK R&P C

Wachten op wind




Ingezonden persbericht