Ingezonden persbericht


()
PERSBERICHT 5 juli 2009

Eerste Museumnacht Leiden uitverkocht

De eerste Museumnacht Leiden afgelopen zaterdag was een doorslaand succes. Halverwege de avond waren alle 5.000 passe-partouts uitverkocht. Opvallend was de zeer grote opkomst van studenten en jongeren, de 'open mind' en interesse in de collectie bij de bezoekers en de gezellige sfeer in de Leidse musea tot 01.00 uur 's nachts. In totaal telden de zeven deelnemende musea meer dan 16.000 bezoeken tussen 20.00 en 01.00 uur.

De organisatie vermoedt dat het succes te maken heeft met het feit dat de Museumnacht enthousiast ontvangen is door zowel studenten als Leidse bevolking. Mond-op-mond reclame in het bijzonder onder studenten in Leiden stimuleerden de kaartverkoop. Het speciale programma in de musea, georganiseerd door studenten van het dispuut AquaVite van studentenverenging Quintus creëerden een gezellige sfeer in de musea. Veel Leidenaren en studenten wilden graag bij deze eerste nacht aanwezig zijn, zo blijkt.

De verwachting was dat circa 3.000 mensen op de Museumnacht zouden afkomen. Dat werd ruimschoots overtroffen. In de 7 deelnemende musea: Naturalis, Museum Volkenkunde, het SieboldHuis, de Hortus botanicus Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Boerhaave en Stedelijk Museum De Lakenhal zinderde het. Het was overal vol met enthousiaste mensen, waaronder veel studenten. Salsadansen, liefdesadviezen, dj's, films, levende mummies, rondleidingen, poëzie, trouwen voor 1 avond, sushi eten, het was een ludieke kennismaking met de musea, die heel handig op loopafstand van elkaar liggen. Het vervoer ging trouwens ook per boot, met de riksja en speciale busjes. Om de nacht af te sluiten was er een afterparty in Danssalon In Casa en in Studentenvereniging Quintus.

De succesvolle Leidse Museumnacht wordt voortaan elk jaar georganiseerd, net als in ondermeer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Stichting Museumnacht Leiden en de Leidse musea hebben de intentie volgend jaar gezamenlijk de tweede Museumnacht Leiden te organiseren. De eerste Museumnacht Leiden zal geëvalueerd worden waarna meer informatie beschikbaar komt over de Museumnacht in 2010.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,