KNHS


Nederlandse springruiters kunnen kroon niet zetten
5 juli 2009
Albert Zoer - Okidoki

AKEN (KNHS) - De Nederlandse springruiters hebben in de Grote Prijs van Aken niet de kroon kunnen plaatsen op het voortreffelijke weekeinde dat de Nederlandse hippische sport in Aken beleefde. De Oranje gejaste springequipe werd tweede in de landenwedstrijd. De vierspanrijders en dressuurruiters wonnen hun landenwedstrijd, Chardon werd individueel tweede, net als Van Grunsven in Kür en Spécial en Tim Lips werd voortreffelijk vijfde in de eventing competitie. Hans Peter Minderhoud was overall de beste dressuurruiter en won de Piaff prijs. In de Grote Prijs van Aken wist geen van de Nederlandse springruiters door te dringen tot de tweede manche, die openstond voor de beste 18 combinaties uit de eerste omloop, en daardoor ontbrak toch net even de kroon op het werk, terwijl het oranje zonnetje, net als alle andere dagen, in volle hevigheid haar stralen over de Aachener Soers wierp.

De eerste starter voor Nederland was Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS en hij noteerde één springfout, Albert Zoer (Echten) tikte met Okidoki ook een balk af en Angelique Hoorn (Wanneperveen) deed dat tweemaal met Blauwendraad's O'Brien. De laatste starter voor Nederland was Harrie Smolders (Hooge Mierde) en hij ging met Exquis Walnut de Muze ook tweemaal in de fout.
Het parcours dat Frank Rothenberger had opgetrokken was lastig, maar met 14 foutloze combinaties toch goed te doen. De moeilijkheden had Rothenberger vooral tot het laatst bewaard, door een zware driesprong aan het einde te plaatsen. Het merendeel van de fouten werd daar gemaakt en dat kwam omdat eigenlijk het gehele parcours op voorwaarts rijden stond gebouwd, maar in de driesprong moest juist teruggereden worden, waarbij de afstand tussen het eerste element van deze combinatie en het tweede erg krap was bemeten.
In de tweede manche zorgde Rothenberger voor een opvallende combinatie van hindernissen en wel een viersprong: Oxer, steil, steil en dan weer een oxer. Er zijn weinig concoursterreinen in de wereld groot genoeg om zo een combinatie van hindernissen op te trekken. Aken is dat wel, maar ook daar werd voor het laatst in 1992 een viersprong opgebouwd. Voor de paarden een indrukwekkend schouwspel: een horizontaal bos van bomen waar ze overheen moesten, maar er werden weinig fouten op gemaakt.
Uiteindelijk bleven van de 14 combinaties die de eerste manche foutloos hadden overleefd slechts vier over, die in de barrage mochten gaan uitmaken wie zich de opvolger van Albert Zoer mocht gaan noemen. De eerste starter, de Belg Phillipe Lejeune, wilde heel kort draaien en zijn paard Vigo d'Arsouilles gleed in de scherpe wending weg, wat tijd kostte. Daarvoor had de Belg al een springfout te pakken en hij eindigde als vierde. Daarna kwam de Australische vriendin van de Valkenswaarder Jan Tops de ring binnen. Edwina Alexander stuurde haar kleine maar over o zo veel vermogen beschikkende Isovlas Itot du Chateau feilloos over het parcours. Alexander liet de chronometers stilstaan na 56.34 sec. De Ier Dennis Lynch, die door zijn paard Lantinus in de landenwedstrijd nog tot zandruiter werd gebombardeerd, was de derde starter in de barrage en hij ging als een raket over het pittige parcours. Lynch galoppeerde zo snel dat hij zich een hele ruime wending kon permitteren. Hij dook ruim een volle seconde onder de tijd van Edwina Alexander. De laatste starter was de Duitser Marcus Ehning met Noltes Küchengirl. Ehning vroeg vanaf de eerste meter een hoog tempo van dit paard, waarin nog Hackney bloed stroomt. De ruiter was aan het einde van de rit ruim een volle seconde sneller dan Lynch, maar hij had ook een balk laten vallen. Daardoor was de eeuwige roem en 115.000,-- harde euro's voor Lynch, kreeg Edwina Alexander 80.000,-- euro in het handje en moest Ehning tevreden zijn met 55.000,-- euro, in de wetenschap dat één gevallen balkje hem 60.000,-- euro had gekost.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grote Prijs:


1) Denis Lynch (Ier) - Lantinus - 0 / 0 / 0 - 55.26
2) Edwina Alexander (Aus) - Isovlas Itot du Chateau - 0 / 0 / 0 - 56.34

3) Marcus Ehning (Dui) - Noltes Küchengirl - 0 / 0 / 4 - 54.12
4) Philippe Lejeune (Bel) - Vigo d'Arsouilles - 0 / 0 / 4 - 57.21 25) Albert Zoer (Echten) - Okidoki (Jodokus x Topas) - 4 26) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio xx) - 4 27) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) - 4
34) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Walnut de Muze - 8

Foto Albert Zoer met Okidoki door: www.melissen.net en www.jmint.eu