Wekelijks persbericht 2 juli 2009

3 juli 2009
Wekelijks persbericht stadsdeel Slotervaart: donderdag 2 juli 2009


VROM: Slotervaart hersteld tot niveau vóór 1998

In Slotervaart is de leefbaarheid vooruit gegaan in drie buurten, stelt de barometer van het ministerie van VROM. De buurt rond het Koningin Wilhelminaplein en Delflandplein (Westlandgracht) is verbeterd van matig naar matig positief. Hetzelfde geldt voor het gebied ten oosten van de Sloterplas. Overtoomse Veld is vooruit gegaan van negatief naar matig. Alle drie verbeteringen hebben zich voorgedaan vanaf 2006, zodanig dat het niveau van voor 1998 terug is. De achteruitgang heeft acht jaar geduurd van 1998 tot 2006, zo is op te maken uit de barometer van VROM, de zogenoemde leefbaarometer. In 1998 waren de rellen op het August Allebéplein en in 2006 ging het huidige stadsdeelbestuur aan het werk. Ook andere buurten gingen vooruit, zoals de Kolenkit en delen van De Baarsjes. Nieuw-Sloten ging altijd al goed. Toch is al met al het gemiddelde niveau van Nieuw-West gelijk gebleven. Dat komt ondermeer door de tienjarige achteruitgang in de Eendracht (Geuzenveld) en rond het Dijkgraafplein (Osdorp). De leefbaarheid is gemeten met 49 indicatoren. Negatief, slechter dan het landelijk gemiddelde, is in Slotervaart vooral de woningvoorraad, de samenstelling van de bevolking en de veiligheid. Opvallend is dat in Nieuw-Sloten, waar de bevolking relatief rijker en hoger is opgeleid, de bevolkingssamenstelling beter scoort dan het landelijk gemiddelde. Positief, boven landelijk niveau, scoren in heel Slotervaart de voorzieningen en de publieke ruimte, zoals winkels, rust en ruimte - behalve in Overtoomse Veld en rond het Delflandplein. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is blij met de vooruitgang: ´ De barometer bevestigt eigen waarnemingen van bewoners over herstel van hun buurt, die zien dat de woningen verbeteren en de overlast en criminaliteit daalt. Mijn ambitie is hoger dan de situatie van vóór 1998 herstellen, ik rust niet voor alle buurten positief scoren op leefbaarheid. ´Informatie: www.vrom/leefbaarometer(http://www.vrom/leefbaarometer)

Juni Jeugdmaand: driehonderd boetes

De juni jeugdmaand met intensieve controles op jeugdoverlast heeft in de Delflandpleinbuurt, Overtoomse Veld, Jacob Geelbuurt Koningin Wilhelminapark in de loop van de maand gezorgd voor minder jeugdoverlast op straat. De straatcoaches deden bijna driehonderd overlastmeldingen, hebben bijna dertig kinderen onder de twaalf jaar naar huis gebracht en eenentwintig huisbezoeken gebracht. De politie heeft ruim honderdtachtig processen-verbaal uitgeschreven voor kleine vergrijpen, tien kinderen thuisgebracht, achttien aanhoudingen verricht, waarvan zeven voor heling. De leerplichtambtenaren hebben bijna honderddertig scholieren gecontroleerd die zich tijdens lesuren op straat bevonden. De leerlingen die daadwerkelijk van school verzuimden krijgen nog een proces-verbaal. De politie heeft 462 schoolkluizen gecontroleerd op wapens en drugs en niets aangetroffen. Vier van de dertien genodigde ouders hebben een gesprek gehad met ambtenaren en politie. Na het zomerreces op 27 augustus vindt de evaluatie van de junimaand plaats in aanwezigheid van Ahmed Marcouch. Gekeken wordt onder andere of deze eenmalige intensieve samenwerking tussen stadsdeel, politie, straatcoaches, straatbeveiligers van Trigion, leerplichtambtenaren en milieuhandhavers voortgezet kan worden.

Nieuwbouw Calvijn met Junior College welkom

Stadsdeelvoorzitter Marcouch verwelkomt het besluit van B&W voor nieuwbouw van de vmbo-school Calvijn met Junior College. De vrijwel geheel zwarte school aan de Schipluidenlaan in Slotervaart is bekend van Margalith Kleijwegt´s boek Onzichtbare Ouders, gebaseerd op haar bezoeken aan de afwezige ouders van de leerlingen van klas 2K. De vmbo-school biedt op dezelfde locatie ook het mbo2 aan, om de kans op schooluitval te verkleinen en is daarmee een nieuw beroepscollege. Het lesrooster is met 25 % uitgebreid zodat een verlengde schooldag van 8.30 - 16.00 uur ontstaat, met extra lesuren taal, rekenen, ict, maatschappelijke vaardigheden en sport. De nieuwbouw komt op de Nozemanstraat en krijgt ook een sporthal. ´Onze nieuwe sporthal is na schooltijd beschikbaar voor de buurt´, zegt directeur Eric ten Hulsen. Het Calvijn met Junior College heeft 500 leerlingen. Dit jaar is 95 procent van de eindexamenleerlingen geslaagd. Het Calvijn hoort bij de Amarantis Onderwijsgroep.

Eerste Fashion Hotel van Europa in Slotervaart

Stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch zijn donderdag 2 juli aanwezig bij de opening van het eerste Fashion Hotel van Europa tegenover het World Fashion Centre. Dit viersterren designhotel binnen de ring A10 heeft 450 kamers waarvan ruim 260 met een zogeheten 'fashion touch'. Verder is een skybar aanwezig met uitzicht over de stad, een wellnesscentre, sauna, zwembad, jaccuzzi, solarium, fitnessruimte. Deze zijn ook toegankelijk voor bewoners van Slotervaart. De opening gaat gepaard met veel modespektakel waaronder een modeshow met ruim vijftig modellen en presentatie van de nieuwe kledinglijn van ontwerper Emporio Armani.

Bewoners Delflandpleinbuurt midden 2010 stadsurgent

De 138 woningen en veertig bedrijfsruimten aan het Delflandplein worden uiterlijk 1 januari 2012 aangepakt: sloop of grootscheepse renovatie. Dit heeft Nieuw Delflandplein vof (Far West en bouwbedrijf De Nijs) 1 juli besloten. Voor de circa 150 bewoners betekent dit, dat zij vanaf 1 juli 2010 stadsvernieuwingsurgent zijn. Far West begeleidt de bewoners naar een nieuwe woning. Binnenkort zijn al appartementen beschikbaar in het nabijgelegen nieuwe gebouw Masira. Far West overlegt komende tijd ook met de circa veertig ondernemers over de vernieuwing en alternatieve huisvesting. Voor de kantoortoren in het huidige plan heeft Nieuw Delflandplein vof geen afnemer gevonden. Hierdoor en door de kredietcrisis is de planvorming erg onzeker.

Joke Goedhart kwartiermaker Nieuw West

Joke Goedhart (1956, Veenendaal) is per 1 juli 2009 kwartiermaker voor het nieuwe stadsdeel Nieuw-West dat op 1 mei 2010 van operationeel moet zijn, als fusie tussen de stadsdelen Geuzenveld, Osdorp en Slotervaart. De nieuwe kwartiermaker is geboeid door de grote maatschappelijke opgave om Nieuw-West op normaal Amsterdams peil te brengen: ´Ik weet waar ik aan begin, doordat ik veel van doen heb met sociale stadsbrede onderwerpen als Ouder- en Kindcentra (OKC´s), de wijkaanpak en zorgloketten´. Voor Zeeburg was Joke Goedhart directeur van de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht. Ook heeft zij gewerkt voor de gemeenten Hengelo en Texel en voor de VNG. Ook de andere drie stadsdelen-in-wording Oost, Zuid en West krijgen een kwartiermaker die het nieuwe stadsdeel van de grond tilt. Elke kwartiermaker krijgt een staf van zes zware adviseurs die thuis zijn in ondermeer P&O, Financiën of Communicatie.

Ondernemers maken kans op 15.000 euro

Ondernemers in Slotervaart, Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp maken kans op de Ondernemersprijs Nieuw West, een geldprijs van 15.000 euro. Zij moeten daarvoor minimaal twee jaar zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een gestage groei kunnen aantonen. Startende ondernemers kunnen meedoen aan de Ondernemersprijs Light van 5.000 euro voor ondernemers van Nieuw West, die minimaal twee maanden en maximaal twee jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een jury onder voorzitterschap van oud-premier Wim Kok bestaande uit Geert Dales (Hogeschool Inholland Den Haag), Maritza Russel (Stichting Zwarte Zakenvrouw van Nederland), Piet Stolp (Rabobank Amsterdam), Jaques Thielen (Far West) en Clark Accord (make-up artiest) beoordeelt de deelnemers op strategie, innovatie en durf, organisatie, personeel, financiën, marketing en klantrelaties en binding met Nieuw West. De winnaars worden 28 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant Cedars. Inschrijven kan tot en met 31 augustus: www.ondernemersprijsnieuwwest.nl(http://www.ondernemersprijsnieuwwest.nl/)

Vreemde rups uit Zuid-Europa nu in Sloterpark

In het Sloterpark langs de Sloterplas is de eikenprocessierups gesignaleerd. De bruine rupsen klimmen uit een soort spinnenwebkluit op de boomstam naar boven, om zich te gaan verpoppen tot vlinders. Hun haren jeuken heftiger dat brandnetels. Niet krabben en wrijven maar de huid spoelen met veel water, is het advies voor wie zijn picknickkleedje toch langs die boom heeft gelegd. De groenmedewerkers van stadsdeel Slotervaart die de rupsen van de bomen haalden en verbrandden, belanddden prompt met hevige klachten bij de EHBO. Eerder werden deze rupsen gezien in Zuid-Europa, tegenwoordig komen ze ook voor in Nederland en nu dus voor het eerst ook in Slotervaart.