Ingezonden persbericht


Tom Coronel houdt aansluiting na hectisch FIA WTCC-weekend in Porto

Eemnes, 5 juli 2009. Voor Tom Coronel heeft het FIA-WTCC jubileumweekend op het stratencircuit in Porto niet helemaal het gewenste resultaat gebracht. De coureur, rijdend voor SEAT Team Holland in de door SUNRED geprepareerde LEON TFSi, plaatste zich in de trainingen als de beste Independent (privé-rijder) op een dertiende startplaats. Een positie die hij in de eerste hectisch verlopen race niet kon vasthouden. Hoewel hij eindigde op de plaats waar hij startte ging de winst in zijn 'eigen' klassement voor privé-rijders naar Stefano D'Aste. De tweede race in Porto, de 100ste van deze wereldkampioenschapserie voor toerwagens, bracht Tom Coronel een twaalfde plaats in de race en een derde plaats bij de Independents. Daarmee eindigde hij tot tweemaal toe voor lijstaanvoerder Felix Porteiro en liep dus weer iets op de lijstaanvoerder in.

"Eerlijk gezegd had ik mij hier meer van voorgesteld", erkent Tom Coronel na afloop. "Normaal ben ik redelijk in mijn element op stratencircuits, maar hier wilde het niet echt lukken. Natuurlijk was die eerste plaats bij de Privateers na de training goed, maar voor mijn gevoel had er iets meer ingezeten. Ik had graag nog wat verder naar voren gestaan. De eerste race was het echt overleven in die smalle straten. Opletten dat je niemand raakt en ook zelf niet geraakt wordt. Je kunt hier namelijk geen kant op. D'Aste, één van de andere privateers had een betere start en ik sloot direct bij hem aan. Daarbij kwam zijn hete, maar vooral zuurstofarme uitlaatlucht precies in mijn inlaat en miste ik in één keer vermogen. Op zich geen probleem, want de race werd even later stil gelegd met een rode vlag. Na de hervatting zat er voor mij niet echt veel meer in. Ik reed op een tweede plaats in mijn klasse en zowel voor mij als achter mij reed niemand waar ik mee kon strijden. Dus zat er niets anders op dan 'cruisend' en dus zonder risico's naar de finish te rijden. De tweede race stond in het teken van rokende banden. Eerst bij de start waar ik door de spinnende wielen heel slecht weg kwam en gelijk plaatsen verloor. En even later was het Alain Menu die mij stevig op de achterkant raakte, waardoor een van de achterbanden in rook opging. Ik kon echter wel blijven rijden. Tot het moment dat de race weer met een rode vlag werd stilgelegd. Het gebeurde vlak voor mij dat twee rijders elkaar raakten, waarbij een wiel voor zichzelf begon en voor mijn auto langs stuiterde. Ik kon nog net op tijd stoppen en kreeg daarna mijn auto weer wat moeilijk aan de praat. Toen ik even later de rode vlaggen zag, wist ik dat er geen problemen waren. Na het opruimen van de troep werd de race voor drie ronden hervat en daarin heb ik nog wat plaatsen teruggewonnen in het Independents klassement. Absoluut geen topweekend, waarin ik toch wel weer de nodige punten heb gescoord en zelfs meer dan mijn directe concurrent. Dat is misschien dan wel het goede van dit weekend in Porto."

Tom Coronel wordt in 2009 persoonlijk ondersteund door: SEAT Nederland, TW Steel big in oversized watches, McGregor, Beelen Sloopwerken, Saarloos en Olympia Uitzendbureau.

Uitslag race 1: Porto


1. Gabriele Tarquini (SEAT Leon TDi) 12 ronden; 2. Rob Huff (Chevrolet) op 2,934; 3. Yvan Muller (SEAT Leon TDi) op 7.848; 4. Tiago Monteiro (SEAT Leon TDi) op 8.472 en 13. TOM CORONEL (SEAT LEON TFSi) op 33.010.

Uitslag race 2:

1.Augusto Farfus (BMW) 13 ronden 2. Yvan Muller op 2.295; 3. Rickard Rydell op 2.810; 4. Jordi Gene op 3.385 (allen SEAT Ledon TDi) en 12. TOM CORONEL (SEAT LEON TFSi) op 13.290.

Stand na 12 races:

1.Yvan Muller 80 punten; 2.Gabriële Tarquini 66; 3. Augusto Farfus 65; 4. Rickard Rydell 46 en 16.Tom Coronel met 5 punten.

Stand in The Independents Trophy na 12 races:

1.Felix Porteiro135 punten; 2.Tom Coronel 113; 3.Franz Engstler 100 en 4.Stefano D'Aste 72.

Kalender WTCC 2009

19 juli Brands Hatch Engeland

06 september Oschersleben Duitsland

20 september Imola Italië

01 november Okayama Japan

22 november Macau China



Ingezonden persbericht