KNHS


Jeugd grijpt naast individuele medailles op EK Springen 5 juli 2009
Maikel van der Vleuten - Sapphire-2

HOOFDDORP (KNHS) De Nederlandse junioren en young riders zijn er op het Europees kampioenschap Springen in Hoofddorp niet in geslaagd om individuele medailles toe te voegen aan de fantastische gouden teammedaille van de junioren op vrijdag. Rabo Talent Maikel van der Vleuten (Mierlo) zat met een vijfde plaats nog het dichtste bij het individuele eremetaal bij de young riders. Bij de junioren was Jody van Gerwen (Limbricht) beste Nederlandse met een 13e plaats.

Met een afsluitende foutloze tweede manche in de individuele finale legde de 21-jarige Maikel van der Vleuten met VDL Groep Sapphire B (v: Mr Blue) de nodig druk op de combinaties die na hem kwamen. Dat bleek echter helaas niet genoeg voor een medaille. Net zoals bij de twee vorige Europese Kampioenschappen eindigde de ruiter uit Mierlo op slechts één balkje af van een zilveren medaille op een vijfde plaats. Enorm zuur voor deze ruiter, die al meerdere Grote Prijzen won bij de senioren en ook al in het B-kader van bondscoach Rob Ehrens is opgenomen. Hij had zijn jeugdcarrière zo graag willen bekronen met een individuele medaille. Ik had mijn periode bij de jeugd graag anders willen afsluiten, maar ik was gewoon te laat met deze nulronde. Nu moest ik op fouten van anderen hopen, aldus een teleurgestelde Van der Vleuten. Hij reed in Hoofddorp zijn achtste, en laatste Europees kampioenschap voor jeugdruiters.

De Francaise Paillot, die voor aanvang van de laatste manche aan de leiding ging, kreeg weliswaar twee springfouten waardoor ze een medaille verspeelde, maar bleef ook Maikel nog nipt voor. De Engelse Jemma Kirk (21) won met haar Wexford goud, zilver ging naar de Fransman Igor Kawiak met Victory DA die in het dagelijks leven werkzaam is in de stallen van Hubert Bourdy. Het brons ging naar de pas 17-jarige Spanjaard Manuel Anon Suarez met Loreal dUtah, die vrijdag ook al historisch goud won zijn team. Het eerste goud voor Spanje in de geschiedenis. Voor Nederland kwam ook Ruben Romp (Riel) met Hopes are High in actie. Met twee springfouten sloot hij zijn EK af met een individuele 16e plaats.

Bondscoach Sven Harmsen: Het is erg jammer.Het is gewoon zo dat als je een kampioenschap wilt winnen je zelf geen fouten moet maken. In de loop van de dagen hebben de jongens her en der een steekje laten vallen en dan ben je afhankelijk van fouten van anderen. Maar de jongens hebben wel een geweldige strijd geleverd en ik had ze graag een medaille gegund.

Bij de junioren stonden vier ruiters na vijf parcoursen op acht strafpunten. In een bloedstollende barrage moesten zij uitmaken wie zich Europees junioren kampioen mocht noemen. Het individuele goud ging naar de Engelse Carian Scudamore met de zeer heetgebakerde Angel III. Er zit nog wel een Nederlands tintje aan deze zege, want deze negenjarige merrie van Baloubet du Rouet x Elmshorn werd geboren in Nederland. Zilver ging naar de Belgische ruiter Nicola Philipaerts (zoon van Ludo) met Nobel de Virton, die in de finale streed tegen tweelingbroer Olivier. Brons was er voor de Italiaanse Valentina Isoardi met Lumière dAix. Valentina dankte haar grootvader die dit paard voor haar kocht.

Jody van Gerwen (Limbricht) was met haar Shalon Stenferd de beste Nederlandse, met 14 strafpunten kwam de amazone op een uiteindelijke 13e plaats. De niet voor het team gestarte Maikel van Mierlo (Koningslust) met Unisono kwam op plaats 14. Sjaak Sleiderink (Denekamp) werd met Laksha de Breve gedeeld 18e. Melanie Seiger (Weerselo) kwam vandaag in de laatste manche niet meer in actie omdat een kans op een hoge klassering verkeken was.

Sven Harmsen: Ik heb een hekel aan het woord pech, maar vandaag hadden de Nederlandse junioren echt pech. Alle palen die geraakt werden vielen ook daadwerkelijk. Met een beetje meer geluk had er zelfs voor Jody nog een podiumplaats ingezeten. Het waren mooie parcoursen, maar het stond echt hoog. Ze hebben allemaal fantastisch gereden. Ik ben trots op mijn gouden juniorruiters.

Junioren:

1. Carian Scudamore (GBR) Angel III 8 str.pnt, barr. 0 , 32,03
2. Nicola Philippaerts (BEL) Nobel de Virton 8 str.pnt, barr. 0, 33,61
3. Valentina Isoardi (ITA) Lumiere dÁix, 8 str.pnt., barr, 0, 37,30 sec.
13. Jody van Gerwen (Limbricht) Shalon Stanford, 14 str.pnt 14. Maikel van Mierlo (Koningslust) Unisono, 15 str.pnt. 18. Sjaak Sleiderink (Denekamp) Laksha de Breve, 17 str.pnt

Young Riders:

1. Jemma Kirk Wexford, 8,44 str.pnt

2. Igor Kawiak Victory DA, 9,77 str.pnt

3. Manuel Anon Suarez Loreal dUtah, 10,47 str.pnt 5.Maikel van der Vleuten (Mierlo) VDL Groep Sapphire B, 12, 50 str.pnt 16. Ruben Romp (Riel) Hopes are high 24,37 str.pnt

Meer informatie en uitslagen EK in Hoofddorp: www.concourshoofddorp.nl

Meer informatie over de ruiters: www.knhs.nl/mediaguide

Foto Maikel van der Vleuten door: Remco Veurink - www.melissen.net en www.jmint.eu