Ingezonden persbericht


Persbericht

Zondag 5 juli 2009, 14.00 uur

Wie waren de Pilgrims?
Lezing door Jeremy Bangs

Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat de Pilgrims naar Leiden kwamen. Wie waren zij en wat deden ze in Leiden? Op zondag 5 juli geeft Jeremy Bangs een lezing over illegale Pilgrim-pamfletten en andere perikelen. De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Holland Mania, Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland.

Wegens hun geloofsovertuiging vluchtten de Pilgrims vanuit Engeland naar Nederland. De persvrijheid in Leiden maakte het mogelijk dat de Pilgrims hier ongestoord hun ideeën in pamfletten en boeken konden uitgeven totdat zij ook uit Leiden vertrokken richting Amerika. Jeremy Bangs is directeur van het Pilgrim Museum in Leiden en schreef al diverse boeken over de kolonisten.

In de tentoonstelling Holland Mania tonen historische presentaties hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. Hedendaagse kunstenaars geven artistieke interpretaties van het fenomeen Holland Mania, waarbij verschillende aspecten van "Dutchness" worden belicht in beeld, geluiden en geuren. Aanleiding van Holland Mania is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan. Holland Mania is nog te zien t/m 30 augustus in De Lakenhal en Scheltema.

Lezing door Jeremy Bangs, Aanvang 14.00 uur
Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, tel 071-5165360 Toegang gratis op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum. Voor het volledige activiteiten-programma zie www.hollandmania.nl

Overige activiviteiten op zondag 5 juli:
15.15 uur gratis rondleiding door een museumgids.
13.30 - 16.30 uur: Perfomance van een geisha in het museum. Onderdeel van de geuren-installatie van Maki Ueda.