Waterschap Brabantse Delta


onttrekken van oppervlaktewater voor beregening van grasland

Waterschap stelt verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater voor beregening van grasland

Waterschap Brabantse Delta stelt een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater voor de beregening van grasland voor alle stroomgebieden in de vrij afwaterende gebieden in West-Brabant. Die gebieden liggen globaal ten zuiden van de lijn Bergen op Zoom - Roosendaal - Breda - Oosterhout - Waalwijk. Dit verbod, dat geldt van 6 juli tot 2 september 2009, is ook van toepassing op de Aa of Weerijs en Bovenmark met alle zijbeken. Uitzondering op dit onttrekkingsverbod zijn de stroomgebieden Ossendrechtse Kil en de Ligne in het westelijke deel van het werkgebied en de rivieren Mark en Dintel en de Roosendaalsche en Steenbergsche Vliet.

Waterschaarste leidt tot verdroging
Beregeningsverbod Tot deze maatregel is besloten omdat door de aanhoudende droogte en de huidige weersverwachting de waterstand in deze waterlopen gedaald is of verder dreigt af te nemen. Een te lage waterstand in sloten en beken kan namelijk leiden tot schade aan de oevers. Ook kan de watervoorziening voor de landbouw in gevaar komen. Daarnaast kan een te lage waterstand tot zuurstoftekort leiden, waardoor vissen, andere waterdieren en waterplanten kunnen sterven.

"Het voorkomen van waterschaarste is voor iedereen van belang. Wij vragen daarom begrip voor de situatie maar hebben zelf ook begrip voor degenen die afhankelijk zijn van het water voor de groei van de gewassen. Daarom geldt dit verbod in eerste instantie alleen voor de beregening van grasland", aldus dijkgraaf Joseph Vos.

Spaarzaam met water
Op veel plaatsen wordt water onttrokken uit sloten en beken voor met name de beregening van het land. Het waterschap vraagt iedereen om spaarzaam om te gaan met dat water. Dat geldt ook voor de laaggelegen poldergebieden ten noorden van de lijn Bergen op Zoom - Roosendaal - Breda - Oosterhout - Waalwijk. Daar geldt weliswaar geen onttrekkingsverbod maar neemt de waterschaarste wel toe. Het waterschap houdt de komende tijd de waterstanden in de sloten en beken in West-Brabant nauwlettend in de gaten.

Meer informatie

Zie het origineel