KNHS


Vierde plaats voor Landelijke Ruiters
5 juli 2009
nederlandse team met officials ek lr

Nagykanizsa, Hongarije (KNHS) - Het Nederlandse team onder leiding is in het Hongaarse Nagykanizsa vierde geworden tijdens het EK voor Landelijke Ruiters, internationaal Rural Riders genoemd. De doelstelling, minimaal de bronzen teammedaille van Zweden 2007 evenaren, werd niet gehaald. Desondanks was chef dequipe Fried van Stiphout tevreden over de prestaties van zijn CIC2*-ruiters en amazones. In de zeer spannende eindstrijd greep Duitsland wederom de macht met dubbel goud. Judith Anssems-Janssen (Prinsenbeek) was met de dertiende plaats de beste Nederlandse in het individuele klassement.

Het EK voor Landelijke Ruiters is een eventingwedstrijd op 2*-niveau. De deelnemers mogen de afgelopen twee jaar geen CCI3*, zoals bijvoorbeeld Military Boekelo, hebben gereden. Ook ruiters die ooit aan een internationaal kampioenschap, een EK senioren, WK of de Olympische Spelen, hebben deelgenomen zijn uitgesloten van deelname. De ploeg van Van Stiphout (Hegelsom-Horst), chef de mission Gert Naber (Biddinghuizen) en veterinair Harm Borgmans (Reusel) werd achtervolgd door pech. Al in de voorbereiding vielen enkele sterke kandidaten uit. In het prachtige, maar warme Nagykanizsa blesseerde ONeill S van Linda Smulders zich tijdens een uitglijder in de training.

Het EK voor Landelijke Ruiters begint met een zestallenproef. Dankzij deze afdelingsdressuur, meetellend voor het landenklassement, onderscheidt dit evenement zich van andere eventingwedstrijden en kampioenschappen. Het landenteam bestaande uit Florinoor Hoogland, Edith Tuytelaars, Jiska Ros, Ilonka Kluytmans, Arjan Morsink en Judith Anssems begon met een goede proef, waarin het team boven het niveau van de trainingen uitsteeg. Het leverde de vijfde plaats op, maar het verschil met winnaar Zwitserland was klein.

Tijd verloren
In de individuele dressuur zette Kluytmans met haar getalenteerde Buitenlust Here I Am de beste score (22e plaats) neer voor oranje. De schimmel loopt met veel oprichting en bleef ontspannen, maar deed af en toe de mond open. Tuytelaars scoorde nagenoeg even hoog als Kluytmans en werd 23e. Ukkepuk is pas acht. Hij kan nog niet zo opgericht lopen, maar ik ben zeer tevreden over hem. Nederland hield de vijfde plaats na de individuele dressuur vast. In de pittige 2*-cross moest het team echter een veer laten. Van Stiphout: De ruiters hebben naar vermogen gereden in het zestal, de individuele dressuur en het springen. In de cross hebben ze geen fouten gemaakt en dat kunnen de andere teams hen niet nazeggen denk ik. Maar we verliezen teveel tijd in het terrein. De ruiters hadden de opdracht twee alternatieven te rijden, om risicos voor het team te vermijden. Een alternatief is op zich niet erg, maar we missen tempo. Als je een minuut buiten de tijd rijdt, dan heb je al meer strafpunten dan een weigering. Dat haalt niet uit. Onze ruiters crossen goed, nu moet het een tandje sneller. Pas dan kunnen we meestrijden om de medailles.
Doordat Zwitserland wegviel, steeg Nederland tijdens de crossdag naar de vierde plaats. Het gat met de top drie was echter niet te overzien (53 punten).
Anssems klom dankzij een perfecte cross, slechts 16 seconden (6,4 strafpunten) te langzaam, met Ulrike naar de veertiende plaats. Ros liep 12,4 strafpunten op, maar als verkenner voldeed ze perfect aan haar taak met routinier en crosstijger Ice Beau. Reserve Sabine Franken, die aan de individuele wedstrijd deelnam, gaf in de cross op. Haar Tenda wilde vanaf hindernis 4 niet meer aanpakken en bleek een wondje aan de kroonrand en onder de buik te hebben opgelopen.

Dik parcours
Tijdens het afsluitende springparcours streden de Belgen, Britten en Duitsers om de medailles. Het voor dit niveau dikke parcours kort bij de 1,30 m, aldus een toeschouwer vroeg veel vermogen en instelling van de paarden. Edith Tuytelaars zette de goede toon door een ronde met een springfout en het leverde haar uiteindelijk de 24e plaats op. Dit is wat Ukkepuk op dit moment kan. Ik ben dik tevreden. Florinoor Hoogland maakte met Captain Henessy ook een fout en finishte als 22e. Na een tegenvallende dressuurproef sloot ze het kampioenschap goed af. Ik dacht dat ik met de druk als laatste starter om kon gaan, maar het was moeilijker dan ik dacht. Ik was zo bezig met hoe Henessy liep, dat ik in de stap verkeerd reed. Daardoor raakte ik de kluts kwijt. De cross was geweldig: bij elke hindernis stonden Nederlanders om ons aan te moedigen.
Kluytmans sprong een super nulrondje en klom daarmee naar de vijftiende plaats in het eindklassement. Een dik parcours, dat was in ons voordeel. Ik was helemaal niet zenuwachtig. Laat maar komen, dacht ik. Dankzij Leon Kuypers, hij heeft mij perfect hiernaartoe getraind. Ook Ulrike van Anssems maakte een springfout, maar desondanks steeg de combinatie naar de dertiende plaats. Ik mag content zijn, lachte de Brabantse amazone, die vooral erg gelukkig was met haar dressuurproef. Ik ben blij dat ik de progressie hier heb kunnen voortzetten. Ulrike loopt voor het vierde jaar 2*, de cross is nu goed bevestigd. Ze liep hier heel fijn door de technische opgaven heen. Ik heb al vaker plannen gehad om naar de 3* te gaan, maar nu komt dat er echt aan. Arjan Morsink met Obelisk en Jiska Ros met Ice Beau reden een goede wedstrijd, maar verloren terrein in het springparcours. Ze eindigden in de staart van het klassement.

De individuele medailles gingen naar Duitsland en Groot-Brittannië. Duitsland won teamgoud, voor de Belgen en Britten.


Uitslagen EK voor Landelijke Ruiters, 2-5 juli 2009


Landenwedstrijd:
1. Duitsland 326,84
2. België 326,85
3. Groot-Brittannië 328,09
4. Nederland 395,13

Individueel:
1. Ina Tapken (Dui) London Return 49,9
2. Antje Deparade (Dui) Komtess 53,8
3. Hannah Mace (GBr) Toy Boy III 55,1

13. Judith Anssems-Janssen (Prinsenbeek) Ulrike 67,5
15. Ilonka Kluytmans (Prinsenbeek) Buitenlust Here I Am 71,0
22. Florinoor Hoogland (Otterlo) Captain Henessy 82,6
25. Edith Tuytelaars (Baarle-Nassau) Ukkepuk 86,4
33. Arjan Morsink (Diepenheim) Obelisk 94,6
39. Jiska Ros (Wijhe) Ice Beau 107,3

Sabine Franken (Ysselsteyn LB) Tenda opgave in de cross
Linda Smulders (Horst) ONeill S niet deelgenomen


Lees hier het voorbericht met meer info over de deelnemers:
http://www.knhs.nl/News.asp?ID=15265&pCatID=157&CatID=


Meer info over het EK:
www.eventing.hu

Tekst en Foto: Petra Baas