Ingezonden persbericht

Persbericht Parade

Den Haag, 05 juli 2009

Op de tractor naar Utrecht

Vannacht breekt theaterfestival de Parade haar tenten af in Den Haag en reist dan verder naar Utrecht. Daar slaat de Parade ook dit jaar 17 dagen lang haar tenten op in het centrum van de Domstad. Vanaf 10 juli kunnen bezoekers in het Moreelsepark zo'n 55 voorstellingen voor jong en oud zien. In Den Haag heeft het rondreizend festival, mede dankzij het mooie weer en het afwisselende programma, 38.000 bezoekers verwelkomd. Dat is 2.000 meer dan vorig jaar.

Virtuele dans en komedie in Utrecht

Diverse voorstellingen spelen voor de eerste keer op de Parade in Utrecht. Zo speelt Theo Nijland een musical over het leven van niemand minder dan zichzelf in 'Mijn leven als Theo Nijland', gaat de voorstelling 'Dranck' van Orkater - The Sadists in première en spelen Howard Komproe, Frank Wijdenbosch, Urmie Plein en Angelique de Bruijne de komische voorstelling 'Alles is eetbaar'. De ITs Parade Parel is inmiddels ook bekend: 'Voor De Gehoorzamen' met Pepijn Schoneveld.

Winnaar van de Mus 2008, anoukvandijk dc, combineert spectaculaire virtuoze dans met ontroerend en humoristisch theater in 'Deseo', Odilo Girod (Coparck frontman) is verantwoordelijk voor de zang, tekst en muziek in 'Chop Wood' en Zure Room speelt de voorstelling 'Slagboomt' waarin algemeen geaccepteerd gedrag uit zijn context wordt gehaald.

Verder spelen George van Houts, Tom de Ket, Joke Tjalsma en Tina de Bruin een onderduikklucht in 'Goed Fout', geschreven door De Ket, staan de Utrechtse theatergroepen Het NUT en Theatergroep Aluin met de theatrale talkshow 'Radio de Schoonheid' op de planken, schreef Annechien Koerselman (tekst en regie) het wildwest liefdesavontuur 'Bonnie & Clyde' en ook Eric Koller is te zien in Utrecht.

Reizende artiesten

Naast de nieuwe voorstellingen reist ook een groot aantal artiesten mee vanuit Den Haag. Een kleine greep: NTGent, Toneelgroep Oostpool, de Rotterdamse Connectie i.c.m. Productiehuis Rotterdam (met o.a. John Buijsman en Keimpe de Jong), Het Volksoperahuis, Spinvis, Go Vote! (met Raymonde de Kuyper, Jacqueline Blom en Thijs Maas), ThEAter EA, EAST74 en Sven Ratzke & de Konrad Koselleck Big Band.

Op de Parade variëren de voorstellingen van drie tot veertig minuten en spelen meerdere keren per dag. Iedere avond is er live muziek in de Orangerie en Café Correct. In de weekenden wordt een aantal (kinder)voorstellingen en muziekoptredens toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden.

Plassen voor schoon drinkwater

Sinds vorig jaar vraagt de Parade een vrijwillige bijdrage voor het toiletbezoek. Het geld wordt besteed aan waterprojecten in Azië en Afrika, waar gebrek aan schoon drinkwater en sanitatie een groot probleem is. Hiervoor werkt de Parade samen met Earth Water en Akvo. Met de opbrengst uit Rotterdam en Den Haag kunnen we het eerste project ondersteunen; een school in Noordoost Thailand. Met het geld wordt daar een nieuw watersysteem aangelegd om regenwater op te vangen en te filteren, waardoor 200 kinderen gedurende tien jaar toegang tot schoner water hebben en ieder jaar scholing en training krijgen over het belang van schoon drinkwater. Kijk op www.akvo.org/rsr/project/61/ voor meer informatie.

Opening Utrecht

De openingsvoorstelling is de première 'Dranck' van Orkater - The Sadists. Een voorstelling over mensen die de boot hebben gemist. The Sadists voeren het publiek mee in alle stadia van een delirium en trakteren op muziektheater volgens 100% oud-Hollandsch recept. Daar moet op gedronken worden! Orkater - The Sadists stonden dit jaar in Rotterdam en Den Haag met hun succesvolle voorstelling 'Alabama Chrome'.

Programma:

18.00 uur Parade open

19.00 uur Opening door programmeur Ray van Santen en de burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen

19.30 uur Openingsvoorstelling 'Dranck' - Paradetheater 1

Het Flying Festival, onderdeel van de Parade, rijdt donderdag 9 juli door het centrum van Utrecht met een mobiele keuken, een Vliegende Vleugel en live muziek van o.a. Parade-artiesten Tim Kamps en Arjen Lubach. De karavaan kondigt de komst van de Parade aan.

U bent van harte uitgenodigd op de opening en voor de openingsvoorstelling. Graag van tevoren aanmelden via paul@mobilearts.nl. Wilt u donderdag mee met het Flying Festival, dan kunt u dat ook aangeven via paul@mobilearts.nl.

Tournee Parade 2009:
11 juni - 21 juni Rotterdam, Museumpark

26 juni - 5 juli Den Haag, Westbroekpark
10 - 26 juli Utrecht, Moreelsepark

31 juli - 16 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

---



Ingezonden persbericht