Socialistische Partij Oss

Voorjaarsnota 2009

05-07-2009 * Donderdag werd in de gemeenteraad de voorjaarsnota behandeld. Lees hier onze bijdrage voor de 1e termijn.

Voorzitter, Ter voorbereiding op vandaag heb ik onze algemene beschouwingen van maart er nog eens op nagelezen.
In maart was al duidelijk dat de wereldwijde crisis niet aan Oss voorbij zou gaan en dat dat serieuze aanpassingen van ons beleid zou gaan vragen. In maart zei de SP al dat wij in de kern 4 dingen in Oss moeten doen om op een verstandige manier met de crisis om te gaan.

Op de eerste plaats was dat een kritische analyse maken van inkomsten en uitgaven. Waar kan het wat minder, waar kunnen investeringen naar voren gehaald worden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van rijks- en provinciale subsidies. Het gaat dan vooral om infrastructurele projecten en bouwprojecten. Maar er zijn ook miljoenen binnengehaald om jongeren extra te kunnen scholen en daarmee meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.

In deze voorjaarsnota is een goede start gemaakt met die kritische analyse. En wat in maart al gevreesd werd blijkt inderdaad zo te zijn. Oss krijgt te maken met een verlies van vele miljoenen aan inkomsten. De bijdrage die Oss van het Rijk krijgt wordt verlaagd en Oss krijgt minder inkomsten uit het grondbedrijf door stagnatie op de woningmarkt. Gelukkig is Oss succesvol geweest om extra middelen te krijgen van rijk en provincie voor bv de N329, de verbetering van het gebied rond het station en andere grote projecten.

Feit is dat, zoals de financiële vlag, er nu bij hangt het heel moeilijk zal worden om het bestaande beleid op peil te houden. Na jaren van redelijke voorspoed gaat het nu minder. Voor een aantal projecten zal er getemporiseerd moeten worden en voor nieuwe wensen ontbreken de financiën en zal er even een pas op de plaats gemaakt moeten worden. Dat is jammer, zeker als je zoveel ambities hebt zoals dit gemeentebestuur maar het is wel de realiteit en daar mogen wij onze ogen niet voor sluiten. Het verhogen van de lasten voor onze burgers om daarmee extra financiële ruimte te creëren, lijkt de SP in deze tijd geen verstandig besluit. De SP staat achter het voornemen van het college om nog strakker te begroten en te plannen om daarmee de overschotten uit de jaarrekening terug te dringen.

Voorzitter, in maart stelde de SP dat het tweede punt van wat de gemeente zou kunnen doen aan de gevolgen van de crisis: het helpen van mensen bij het zoeken naar werk is. In Oss zijn de eerste ontslagen als gevolg van de crisis inmiddels realiteit. De SP stond en staat positief tegenover het initiatief wat in Oss genomen is om als gemeente intensief samen te werken met bedrijfsleven, arbeidsvoorziening, onderwijs en uitkeringsinstanties met als doel om mensen zo snel mogelijk aan ander werk te helpen. Positief staan wij ook tegenover het initiatief van wethouder Ermers om, wederom samen met andere partijen, zwaar in te zetten om de jongeren die nu van school komen intensief te begeleiden naar of werk of verdere scholing of een combinatie van die twee.

Het derde punt waar de SP in maart aandacht voor vroeg was het waarborgen van de solidariteit . In uw aanbiedingsbrief bij deze voorjaarsnota schrijft u: We willen, juist in deze tijd als gemeente ons sociale gezicht laten zien en het voorzieningenniveau op peil houden. Solidariteit bewijst zijn grootste waarde in slechte tijden. Voorzitter dit is ons uit het hart gegrepen. Overigens wordt lang niet iedereen door de crisis getroffen. De mensen die een baan hebben, en dat zijn er gelukkig nog heel veel, gaan er, door belastingmaatregelen en lagere energieprijzen, zelfs in koopkracht op vooruit. Wie echter de pech heeft om zijn baan te verliezen heeft heel veel pech omdat sociale voorzieningen flink zijn verschraald en voor men het weet zit men op bijstandsniveau.

In Oss hebben wij de afgelopen jaren een goed sociaal beleid ontwikkeld voor mensen die het wat minder hebben getroffen. Het is een kwestie van fatsoen om, ook nu het even tegenzit, dit sociale beleid in stand te houden. Dat zal extra inzet vragen omdat de kans groot is dat meer mensen voor bijstand en schuldhulpverlening aan zullen kloppen terwijl de middelen daarvoor die wij van het rijk zouden moeten krijgen afnemen.

Voorzitter, het vierde en laatste punt waar de SP in maart aandacht voor vroeg was het punt van vertrouwen en eensgezindheid. In tijden van crisis is het belangrijk dat een gemeentebestuur het vertrouwen van de inwoners weet te behouden. Het is niet goed als college en raad rollebollend over straat gaan. Wat Oss nu nodig heeft is een eendrachtige koers. Dat was in maart zo maar het is nog steeds actueel.

Vanavond kunnen wij daar een goede bijdrage aan leveren door realiteitszin te laten zien en niet te komen met lange wensenlijstjes en zelfs moties, waarvan op voorhand al duidelijk is dat het geld ontbreekt. Voorzitter, in maart zei ik al dat wij de mensen in Oss geen zand in de ogen moeten strooien door te doen of de crisis aan Oss voorbijgaat. Voorzitter, ik zeg dat nu weer. Onze inwoners hebben geen behoefte aan illusiepolitiek.

Natuurlijk heeft ook de SP haar wensen. Ik noem er een paar voorzitter. Het zou niet alleen mooi zijn maar ook noodzakelijk als wij sportverenigingen als Berghem Sport, LTC Rackets, de osse hockeyclub en Oss'20 vooruit konden helpen met uitbreiding van hun accommodaties omdat daar zeker knelpunten zijn door o.a. sterke ledengroei, wat eigenlijk alleen maar positief is. Zeker als verenigingen zelf ook bereid zijn door bv zelfwerkzaamheid of leningen een bijdrage te leveren moeten wij ook proberen om hen, zodra het kan, vooruit te helpen. Misschien kan de wethouder dadelijk hierop zijn visie geven en iets zeggen over de actuele stand van zaken betreffende deze sportverenigingen.
De realisatie van wijkcentra in de Schadewijk en de Krinkelhoek mag wat ons betreft liever vandaag dan morgen.
De pot van Buurtwerkt mag wat ons betreft weer gevuld worden omdat dat project zich bewezen heeft. Stichting OASE verdient continuering van onze steun. Het zou prachtig zijn als er wat geld gevonden wordt om een pilot mogelijk te maken om Oss aan te sluiten op het nachtnet. Voorzitter, zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben er trouwens van overtuigd dat er in deze raad weinig verschil van mening bestaat als het gaat over de zaken die ik net noemde. Iedereen wil waarschijnlijk graag dat die aangepakt en opgelost zouden worden.

Voorzitter, ik kom aan het einde van mijn verhaal. De SP zal vanavond geen moties steunen die definitieve claims leggen op de begroting. Moties die vragen om extra offertes zullen wij uiterst kritisch beoordelen. In het najaar bij de begrotingsbehandeling wil de SP definitieve afwegingen maken.

Voorzitter, helemaal tot slot. De afgelopen jaren zijn er veel goede dingen in Oss tot stand gekomen en in gang gezet. De SP vindt het prima dat u als college uw ambitieniveau ook in deze wat mindere tijd vast wilt houden. Het maken van plannen gaat gewoon door zodat, zodra de tijd beter wordt, er direct aan de slag gegaan kan worden. U blijft zoeken naar extra financiën bij Provincie en Rijk om nuttige projecten zoals de verdere ontwikkeling van het centrum, de V&D locatie, het gebied rond het station, een nieuw museum, enz. voort te kunnen zetten.
Maar wat helemaal belangrijk is in deze tijd en waar de SP ook volledig achterstaat, is dat u ook realistisch bent en dat u beseft dat een gemeente het niet alleen kan en dat samenwerking met alle partijen in de samenleving in Oss nodig is. Het is goed dat u in deze ook echt de daad bij het woord hebt gevoegd en al vroegtijdig samenwerking heeft gezocht en gekregen om bv de bouwproductie te stimuleren, mensen van werk naar werk te helpen en schoolverlaters niet in een gat te laten vallen.

Tot zover onze eerste termijn.