Vereniging Eigen Huis

Aanname motie vergunningvrij bouwen betekent stap terug

Vereniging Eigen Huis was tot voor kort enthousiast over het voorstel van minister Cramer om meer te kunnen (ver)bouwen zonder vergunning. Dit zou betekenen dat er in de meeste gevallen geen lange weg naar de gemeente meer afgelegd hoefde te worden bij uitbreidingen in de achtertuin.

Echter, de Tweede Kamer heeft donderdagavond 2 juli een motie aangenomen waarmee het voorstel van de minister wordt beperkt. Door de motie wordt vergunningvrij bouwen alleen mogelijk indien binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan wordt gebleven.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de aanname van deze motie een stap terug betekent en nieuwe rechtsonzekerheid oplevert. Woningeigenaren moeten het vaak ingewikkelde en ontoegankelijke bestemmingsplan controleren op de geldende voorschriften. Om zekerheid te krijgen moet de woningeigenaar daarom alsnog de gemeente om opheldering vragen. Eigenlijk is dit dus niet minder dan een verkapte bouwaanvraag die op traditionele wijze door de gemeente wordt behandeld. Dit zorgt dan ook voor onnodige vertraging en kosten.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 6 juli 2009

---